Halas pite - Igazi különlegesség

Mi imádjuk a pitéket, mert szinte bármit tehetünk bele. Ennél a receptnél nem a szokványos almás pitére kell gondolni, hanem a pite egy nagyon különleges változatára, a halas pitére.

Hozzávalók:

  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 1 szál póréhagyma
  • 1 db nagy sárgarépa
  • 1 kis gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál étolaj
  • 3 evőkanál búzaliszt
  • 500 ml tej
  • 200 ml habtejszín
  • 100 ml fehérbor
  • 500 g tengeri hal
  • 1500 g burgonya meghámozva
  • Ízlés szerint só
  • Víz a főzéshez
  • 100 ml tej
  • 3 evőkanál margarin
  • 4 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1 kávéskanál szárított kapor
  • 1 evőkanál reszelt sajt

Elkészítés:
Elsőként a zöldségeket készítjük elő: a hagymát apróra, a póréhagymát karikákra, a sárgarépát kis kockákra vagy karikákra vágjuk. Az olajon az apróra vágott hagymát 1-2 percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a póréhagymát, a szeletelt fokhagymát és a répát is. Aki szereti, tehet bele 1 kis babérlevelet. Kis vizet öntünk rájuk, így pároljuk őket 5 percig. Ezután a zöldségeket elkeverjük 2 evőkanál liszttel és felöntjük a tej és a tejszín keverékével. Adunk hozzá 1 csapott kávéskanál kaprot és ízlés szerint sót. A szószt gyakran kevergetve lassú tűzön főzzük 10 percig, ekkor öntjük bele az 1 dl fehérbort is.
Közben elkészítjük a burgonyai pürét. Ehhez a meghámozott burgonyákat kis kockára vágjuk, és annyi vízzel öntjük fel, hogy ellepje. A vízbe tegyünk kevés sót is. Amíg a burgonya fő, a halakat felkockázzuk és hozzáadjuk a szószunkhoz. Együtt főzzük tovább addig, amíg a halak meg nem főnek, kb. 20-30 percig. Szintén gyakran kevergessük, mivel a liszttől és a tejszíntől elég sűrű lesz az alapunk, vigyázzunk, nehogy leégjen. Ha szükséges, adjunk hozzá még sót. A sütőt előmelegítjük kb. 180 fokra. Amikor a burgonyánk megfőtt, a levet leöntjük róla, krumplinyomóval pépesítjük és a vajjal valamint a tejjel jó krémes pürét készítünk belőle. A vaj és tej mennyisége természetesen változhat, attól függően, hogy milyen burgonyából készítjük. 4 db egyszemélyes tányért 3/4-ig töltünk a szósszal. A burgonyapüréből nyomózsákkal kis fodrokat nyomunk körben a formák szélén vagy befedhetjük az egész szószt a pürével. Összekeverjük a zsemlemorzsát a sajttal és a kaporral, majd ezzel megszórjuk pite közepét. Természetesen, ha az egészet befedtük a pürével, akkor ez a lépés elmarad. Az előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a burgonyapüré kicsit megpirul.

Oldalak

Video Nagy 2025-ös szerelmi horoszkóp
Lifestyle
Szabad, őszinte és egyedi – ilyenek a Vízöntő gyermekek. Az asztrológia szerint, ha kisbabád 01. 20 és 02. 19 között született, akkor erre számíthatsz.
Lifestyle
A 2024-es év újabb izgalmas szlengekkel gazdagította a nyelvünket, amelyek a közösségi médiában és a mindennapi beszélgetésekben is egyre nagyobb teret hódítanak. Zárkózz fel még most, hogy 2025-ben...
Home&Design
A szőnyegtisztítás elengedhetetlen a takarítás során, hiszen a különböző szőnyegek számos szennyeződést és allergént rejthetnek magukban. Most eláruljuk, mennyi időnként és hogy érdemes őket...
Lifestyle
Egy új DNS-kutatás döbbenetes tényekre világított rá Kolumbusz Kristóffal kapcsolatban, amik teljesen megváltoztathatják mindazt, amit eddig tudni véltünk a híres felfedezőről.
Fashion&Beauty
Érdemes figyelembe venni néhány alapszabályt, hogy ne sértsük meg a házasodni készülő párt és tiszteletben tartsuk életük egyik legfontosabb napját.
Lifestyle
Ha megpróbálod elkerülni ezeket az ételeket lefekvés előtt, az segíthet abban, hogy jobb minőségű alvásban legyen részed.