Kurkumás-epres kalács - Kedvenc péksütink másképp
Kihűtve gyönyörű aranysárga tésztájú kalácsot kapunk a kurkuma miatt, amiben virítanak a piros eperdarabkák és a zöld mentalevélkék.
Hozzávalók:
- 2 db egész tojás
- 1 db tojásfehérje
- 1 db tojássárgája
- 2.5 dl habtejszín
- 20 g friss élesztő
- 2 dl tej
- 3 evőkanál kristálycukor
- 500 g búzaliszt
- 2 evőkanál kurkuma
- 0.5 kávéskanál őrölt fahéj
- 120 g aszalt eper felaprítva
- 6 db levél friss menta, apróra tépkedve
- 40 g mandulapálcika (vagy aprított mandula)
Elkészítés:
Fél órával a kalács készítése előtt minden hozzávalót vegyünk ki a hűtőből, hogy ne hidegen használjuk fel őket. A tejet és a tejszínt öntsük össze és kezdjük el melegíteni. A dagasztógépbe tegyük bele az egész tojásokat, a tojásfehérjét, a tejes tejszínt, az élesztőt és a cukrot.
A kenyérsütőgépen állítsuk be a megfelelő programot. Keverjük össze a lisztet, a kurkumát, a sót, a fahéjat és adagoljuk hozzá a többi alapanyaghoz a gépbe. Elindul a dagasztás, és a kelesztés, ami az kb. 47 percig tart.
Borítsuk ki egy rétesliszttel jól beszórt nyújtódeszkára, és öntsük rá a tölteléket. Kívülről befelé történő, hajtogató mozdulattal a tölteléket dolgozzuk bele a tésztába és alaposan lisztezzük meg a kis bucit. Bátran érdemes neki lisztet adni, mert elég ragadós és nagyon lágy a tészta, így jót tesz az állagának is és könnyebb vele dolgozni. Éles késsel három egyenlő részre vágjuk és 45 cm hosszú rudakat sodrunk belőlük. A végüket az egyik oldalon összenyomjuk és összefonjuk őket. A fonás végén mindhárom hurka végét szintén összenyomjuk, hogy sütés közben ne nyíljon szét. Az egész kalácsot alaposan megkejük a tejes tojássárgájával és langyos közegben hagyjuk, hogy egy kicsit még tovább kelljen. 180 fokra előmelegített sütőben alsó-felső sütéssel kb. fél órán át sütjük. Félidőben lefedjük sütőpapírral, hogy ne égjen meg.