Lecsó francia módra - Ratatouille
A nyár a zöldségek szezonja. Ilyenkor kedvünkre válogathatunk a piacon vagy a kertünkben termő finomságok közül. A legkedveltebb és legegyszerűbb étel a forró nyári időszakban a lecsó, ám most nem a magyar lecsót mutatjuk be, hanem annak francia változatát, a ratatouille-t.
Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma
1 fej lilahagyma
3 gerezd fokhagyma
1 db padlizsán
1 db cukkini
1 db piros kaliforniai paprika
1 db sárga kaliforniai paprika
1 db kápia paprika
1 db fehér paprika
2 db hegyes zöld csípős paprika
4 db chili paprika
2-3 fej gomba (vagy fél üveg apró gomba)
olívaolaj
petrezselyem
ételízesítő
provence-i fűszerkeverék
őrölt feketebors
kakukkfű
oregano
paradicsomlé
chiliszósz
vörösbor
Elkészítése:
A paradicsom kivételével közel azonos méretűre vágjuk a zöldségeket. Majd forró olajon néhány percig pároljuk a felaprított hagymát. Ha már látjuk, hogy üvegesedni kezd a hagyma, akkor beletesszük a fokhagymát, és a csíkokra vágott paprikát. 10 percig főzzük, néha megkeverjük. Majd jöhet a feldarabolt padlizsán és a cukkini, végül hozzáadjuk a héjától megszabadított paradicsomot, a gombát, a petrezselymet, a fűszereket, és kb. 40 percig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak, közben paradicsomlevet és vörösbort adunk hozzá.
Ezt is, mint a magyar lecsót, többféleképpen készíthetjük. Ízlésünknek megfelelően fűszerezhetjük és a hozzávalók közül is vehetünk el, vagy akár tehetünk hozzá más zöldségeket.
Tálalhatjuk rizzsel, tarhonyával, tésztával, de akár csak simán kenyérrel is ehetjük!