Paella - mediterrán finomság mára
Ha egy turista Magyarországra látogat, feltétlenül meg kell kóstolnia a nemzeti finomságunkat, a gulyást. Mi ugyanígy vagyunk ezzel, ha Spanyolorszába megyünk, ahol az első dolgunk az lesz, hogy betérünk egy étterembe, és rendelünk magunknak az ők kedvencükből : a paellából. De akár itthon is elkészíthetjük.
A paella híres nemzeti étel, mely nevét egy speciális edényről kapta, melyben az igazi paellát készítik. Igen ízletes étel, melynek eredete rejtélyes. Népszerűség olyan nagy, hogy mind Valencia, mind Katalónia a saját specialitásának tartja ezt a finomságot.
A paella elkészítésekor legyünk tekintettel arra, hogy olyan edényt válasszunk, amelyben kellő mennyiséget tudunk beletenni, hiszen ennek az ételnek nemcsak a minőségére, de a mennyiségére is oda kell figyelnünk. Egy-egy összejövetelen jól felszolgálható akár ebben a tálban is, hiszen egy nagyobb család jól körbe tudja állni, és kedvére falatozni belőle. Egy olyan ízletes ételről beszélünk, melyet még a válogatósabbak is szívesen fogyasztanak. Spanyolországban, de más országokban is meg van a helyi változata. Megtaláljuk a paellát Mexikóban is, de az Arab országokban is nagy sikere van.
Számtalan változatát ismerjük, van olyan amelyet csirke hússal készítenek, de vannak olyan helyek, ahol előnybe részesítik a tengeri gyümölcsökkel készült paellát. Rizzsel és megfelelő fűszerekkel kellemes ízvilágot kölcsönzünk neki. Nem kell megijednünk akkor sem, ha nyúlhúsból, vagy akár csigából készítik, mert bizony ilyen fajtáját is ismerjük a paellának.
Magyarországon még kevésbé elterjedt, de az ínyencek bizony megtalálhatják különböző éttermek étlapján vagy akár mi magunk is elkészíthetjük. Egy paella akkor tökéletes, ha minél több hozzávalóból készítjük el.
Íme egy recept, melyet felhasználva egy könnyed vacsorát varázsolhatunk az asztalra:
Hozzávalók:
-
2 csirkeszárny,
-
1 mokkáskanál őrölt sáfrány,
-
25 dkg nagyobb garnélarák,
-
12 dkg kisebb garnélarák (mindkét fajta rák páncéljában),
-
50 dkg élő kagyló,
-
só,
-
frissen őrölt fekete bors,
-
olaj a főzéshez,
-
1 kis zöldpaprika
-
1 kis piros húsú paprika,
-
1 lila hagyma,
-
2 gerezd fokhagyma,
-
20 dkg hosszú szemű rizs,
-
35 dkg paradicsom
-
5 dkg mélyhűtött zöldborsó
4 személyre
Ezeket egy nagyobb lábasban készre főzzük.