A D-vitamin a mellrák kialakulását csökkenti
A D-vitaminban gazdag étrend, és a megfelelő mennyiségű napsugárzás akár 43 százalékkal csökkenti a mellrák kialakulásának kockázatát Ez derült ki egy közel 70 ezer nő egészségi állapotát tíz éven átkövető francia vizsgálatból.
A franciaországi Járványügyi és Népegészségügyi Központ egy évtizeden át 67 721 nőt figyeltek meg, akik 41 és 72 év közötti voltak. Az emlődaganat kialakulásának gyakoriságát vizsgálták rajtuk. Feljegyezték táplálkozási szokásaikat és lakhelyükön az ultraibolya sugárzás szintjét. Az évtized végére 2871 nőnél diagnosztizáltak mellrákot.
A résztvevők körében a táplálékkal bevitt D-vitamin 45 százaléka halból, 16 százaléka tojásból, 11 százaléka tejtermékekből, 10 százaléka olajakból és margarinokból, hat százaléka pedig süteményekből származott.
Azokban a nőkben, akiknek lakóhelyén a legmagasabb ultraibolya sugárzás-értékeket mérték, körülbelül 10 százalékkal kisebb valószínűséggel alakult ki mellrák, mint azokban, akik a legkevésbé napos helyeken laktak.
Akik úgymond, napos területen éltek, valamint étrendjük D-vitaminban gazdag volt, 32-43 százalékkal kisebb valószínűséggel szenvedtek mellrákban, mint azok, akik szintén napos településen éltek, de kevés D-vitamint fogyasztottak.
Viszont a francia kutatók hangsúlyozzák, hogy a túlzott napozás sem tesz jót, mivel igen nagy a bőrrák kialakulásának lehetősége. "Eredményeinkből az látszik, hogy az emlődaganatok szempontjából a napsugárzás védő hatást jelent. A D-vitaminban gazdag táplálkozás önmagában nem bizonyult elégségesnek: csak ezen az úton nem lehet elegendő mennyiséget felvenni a vitaminból" - állítja a kutatás vezetője, Pierre Engel.
A D-vitamin kétféle forrásból származik: a felvett táplálékból és a napsugárzás hatására termelődik. A másik forma, amelynek fő forrása a máj, a tejtermékek, a halak, a halolaj.
Aki teste 20 százalékát naponta 10-15 percre napoztatja, nem szenved D-vitamin-hiánytól. Nálunk ez télen nehezen kivitelezhető (a szoláriumozástól nem termelődik D-vitamin), és a magyarok halból is csak három kilót fogyasztanak egy évben, ősztől-tavaszig a népesség döntő hányadában D-vitaminhiány alakul ki.