Ünnepi italok

A meghitt hangulatot egyféleképpen lehet fokozni: mégpedig fenséges italokkal.

 


Egg-nog

Hozzávalók:
6 dl tej
6 tojássárgája
15-20 dkg cukor
1.5 dl rum
1.5 dl brandy
1 vaníliarúd
frissen reszelt szerecsendió

Elkészítés:
A tejhez hozzáadjuk a hosszában félbevágott a vanília rudat, felforraljuk, aztán 15 percre lefedve félretesszük. Leszűrjük a vaníliás tejet, majd forráspontig újramelegítjük. Közben egy nagyobb keverőtálban kézi habverővel összekeverjük a tojássárgákat a cukorral, lassan hozzáadjuk a meleg tejet, és folyamatosan keverjük az egészet. A keveréket visszaöntjük a tejeslábosba és takaréklángon kevergetve kicsit besűrítjük, majd beleöntjük a brandyt és a rumot, aztán félretesszük hűlni. Végül a hűtőbe tesszük pihentetni. Fogyasztás előtt melegítsük meg, ha besűrűsödött volna, akkor tejjel hígíthatjuk. Tejszínhabbal és arra reszelt szerecsendióval díszítsük.


Gyömbérlikőr

Hozzávalók:
2.5 dl tiszta alkohol
3-4 dl víz
8-10 dkg friss gyömbérgyökér
150 g barna kandiscukor
egy fél citrom héja és leve

Elkészítés:
Aprítsuk fel a gyömbért, majd a citrom héjával elkeverve főzzük takaréklángon kb. 15 percig. Ezt követően adjuk hozzá a citrom levét és a barnacukrot, és főzzük addig, amíg a cukor fel nem oldódik. Ha ezzel megvagyunk, szűrjük le az egészet, majd öntsük hozzá az alkoholt is. Akkor lesz a legfinomabb, ha minimum egy hétig állni hagyjuk.

Almaboros puncs

Hozzávalók:
 2 nagyobb piros alma
 2 l almabor
 1/2 bögre mazsola
 8 rúd fahéj
 2 teáskanál egész szegfűszeg
 fél dl citromlé
 1  narancs
 1 citrom

Elkészítés:
Vágjuk ki az almák magházát, majd szeleteljük karikára. Az almabort, a szegfűszeget, a mazsolát, a fahéjat és az almakarikákat tegyük egy vastag aljú lábasba és nagy lángon forraljuk fel. Ha felforrt, a lángot vegyük takarékra és addig gyöngyöztessük, amíg meg nem puhul az alma (kb. 5-10 perc). A szegfűszeget vegyük ki, a narancs és citromkarikákat és a citromlevet pedig adjuk a folyadékhoz. Az elkészült puncsot öntsük át egy nagyobb üvegtálba és már szervírozhatjuk is.

Grog

Hozzávalók 4 személyre:
2,5 dl rum
4 cl citromlé
8 teáskanál barnacukor
fél citrom
szegfűszeg
fahéj
citromhéj

Elkészítés:
A rumot, a citromlét és a cukrot felmelegítjük, míg a cukor fel nem olvad, majd adjunk hozzá néhány szem szegfűszeget és a fahéjdarabkát, majd az egészet öntsük fel forró vízzel. Díszítésként a tetejét szórjuk meg a citromhéjjal.

 

 

Oldalak

Video Erre ügyelj, ha ülőmunkát végzel
Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time 0:00
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • captions and subtitles off, selected
      Hirdetés
      Lifestyle
      Nem mindig az a legerősebb, aki a legnagyobbat kiabál. Néha az győz, aki csendben marad, és nem játszik tovább. A szürke kő módszer pont erről szól.
      Lifestyle
      Egy régi húsvéti jóslás, amit a nagymamáink még komolyan vettek, ma már inkább csak játékos babona – de ki tudja? Talán a válasz most is ott úszik egy tojáshéjban...
      Lifestyle
      Húsvét nemcsak a kereszténység fontos eseményére, a feltámadás örömhírére irányítja figyelmünket, hanem a családi együttlétek, a közös étkezések bensőséges pillanataira is. Ehhez a különleges...
      Lifestyle
      Egy kilogramm kenyér 2013-ban 139 forintban került. Akinek volt kártyája, az még olcsóbban meg tudta venni.
      Egészség
      Sokan nem gondolnák, hogy egy ártalmatlannak tűnő ital egy bizonyos típusú gyógyszerrel együtt fogyasztva komoly veszélyeket is rejthet magában.
      Sztárok
      Rihanna előrukkolt vadonatúj fehérnemű kollekciójával, a dögös darabokat pedig természetesen ő maga is felöltötte egy fotósorozat kedvéért, amely igencsak pikánsra sikeredett.