Étvágygerjesztő étkek
![](https://www.femcafe.hu/sites/default/files/styles/story_hero/public/default_images/image_not_found.jpg?itok=cxG_mT8U)
A hideg előételek nem csak étvágygerjesztőnek kitűnőek, hanem vendégváró falatoknak is remek választás.
Oroszos rakott padlizsán
Hozzávalók 4-6 személyre:
2 szép nagy padlizsán
4-5 fej vöröshagyma
5-6 db paradicsom
só, bors, cukor
Elkészítés:
A karikára vágott padlizsánt besózzuk, majd tálba tesszük, hűtőbe min. 6-8 órára állni hagyjuk, majd lecsöpögtetjük, és arany barnára grillezzük. Addig egy másik serpenyőbe pici olívaolajjal, üvegesre pirítjuk a karikára vágott vöröshagymát, majd hozzáteszünk fél evőkanál cukrot, egy kevés fűszerpaprikát, majd a meghámozott paradicsomot (a paradicsom csumáját késsel kivágjuk, másik oldalát pedig bevágjuk, így rakjuk a forrásban lévő vízbe, 1-2 perc múlva kivesszük és késsel szépen le tudjuk húzni a héját) cikkekre vágjuk és azt is hozzáadjuk, kb. 30 percig lassú tűzön pároljuk. Ezután fogunk egy kisebb tepsit, kevés olívaolajjal kikenjük, majd kirakjuk padlizsánnal, amire teszünk egy réteg összepárolt paradicsomot és hagymát, majd ismét egy réteg padlizsán következik, addig rétegezzük így, amíg el nem fogynak a hozzávalók. 180 fokos sütőben 30percig sütjük. Miután kihűlt, pirítóssal, vagy foghagymás bagettel tálalhatjuk.
Guacamole ( mexikói avokádó krém)
Hozzávalók 4 személyre:
3-4 érett avokádó
2 fej lilahagyma
2 db paradicsom
1 csokor koriander
1 lime leve
só, fehér bors
Elkészítés:
Az avokádót félbe vágjuk, magját kivesszük, és evőkanállal kikanalazzuk az avokádó húsát a héjából, majd egy botmixer segítségével pépesre daráljuk. Hozzáadjuk a finomra vágott lilahagymát, a kockára vágott paradicsomot, a lime levét és az összevágott koriandert, majd ízlés szerint sóval és borssal ízesítjük. És már tálalhatjuk is pirítóssal, vagy salátákba és szendvicsekbe téve is kitűnő, de tökéletes kiegészítője a tengeri ételeknek.
Blue cheese mártás
Hozzávalók 4 személyre:
3 dl majonéz
1 dl tejföl
10-15 dkg rokfort sajt
egy késhegynyi dijoni mustár
só, fekete bors
Elkészítés:
A sajtot nagylyukú reszelőn lereszeljük, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót, összekeverjük és már el is készült az ízletes mártogató, mely friss angol zellerrel, zöldspárgával és sárgarépával kiváló fogyókúrás étel.