Receptek – ha csak öt perced van
Rohanó világunkban gyakran szembesülünk a ténnyel: jól esne valamilyen főtt étel, de nincs időnk az elkészítésére. És ha leegyszerűsítjük receptjeinket?
Amikor kevesebb, de jól összeillő alapanyagot használunk fel ételeink elkészítésére, azzal időt és pénzt takaríthatunk meg. Persze nem ünnepi étkekről van szó, de a hétköznapokra ezek is maximálisan megfelelnek. Ha pedig már jól bevált ízeket párosítunk, még csak meglepetés sem érhet minket. Lássunk pár könnyen és gyorsan elkészíthető négyszemélyes fogást, az előételtől kezdve, a főfogáson át a desszertig.
Bazsalikomos paradicsomleves
Hozzávalók:
- 8 dl víz
- 1 db zöldségleveskocka
- 12 szem nagyobb paradicsom
- 2 db nagyobb vöröshagyma
- 1 marék bazsalikom
A felkockázott hagymát olívaolajon megfuttatjuk, míg üveges nem lesz, eközben egy másik edényben felforraljuk a vizet és hozzáadjuk a leveskockát. A hagymához hozzáadjuk a meghámozott és apróra vágott paradicsomot, addig közepes lángon hagyjuk, míg el nem kezd fonnyadni. A hagymás paradicsomot felöntjük a vízzel, felforraljuk, hozzáadjuk a felaprózott bazsalikomot, majd botmixerrel pürésítjük.
Dióval és sajttal töltött omlett
Hozzávalók:
- 2 db tojás
- 2 evőkanál víz
- 1 csipet só
- 1 csipet bors
- 1 evőkanál vaj vagy margarin
- 8 evőkanál durvára darabolt dió
- 140 g kecskesajt
- 9 evőkanál tejföl
A két tojást összekeverjük a vízzel, a sóval és a borssal, miközben a 200 °C-on előmelegített sütőben (kb. 5 percig) megpirítjuk a diót. A serpenyőben felforrósított vajon vagy margarinon keverés nélkül 20 másodpercig sütjük a tojásos keveréket, míg a massza közepe meg nem szilárdult. Ezután fakanál segítségével megemeljük a közepét, hogy a még folyékony tojás a megszilárdult rész alá kerüljön, majd ezután 2-3 percig sütjük, míg kissé meg nem barnul. A kihűlt pirított diót eközben összekeverjük a szétmorzsolt kecskesajttal és a tejföllel, majd megtöltjük vele az omlettünket.
Tejszínes-paradicsomos penne
Hozzávalók:
- 50 dkg penne tészta
- 10-15 db aszalt paradicsom
- 2 szem vöröshagyma
- 3 dl tejszín
- 6 dkg (lehetőleg parmezán) sajt
A tésztát lobogó vízben addig főzzük, amíg még harapható, kissé roppanó marad. Eközben a hagymát olívaolajon üvegessé pároljuk, majd hozzáadjuk az apróra vágott aszalt paradicsomot, a tejszínt, és a parmezánt, ezután még pároljuk 3-4 percig. A leszűrt tésztát összeforgatjuk vele, majd addig kevergetjük a tűzön, míg össze nem érnek az ízek. A maradék parmezánnal megszórva tálaljuk.
Rumban sült banán vaníliafagylalttal
Hozzávalók:
- 4 db banán
- 5 dkg vaj
- 8 dkg barna cukor
- 5 cl rum
- 4 gombóc vaníliafagylalt
A vajat a cukorral együtt egy nagyobb serpenyőben alacsony hőfokon megolvasztjuk, óvatosan, nehogy elégessük. A banánokat egyenként félbevágjuk, majd a cukros masszán mindkét oldalukat pár percig sütjük, meglocsoljuk a rummal, ezután még 2-3 percig sütjük. A vaníliafagylaltot mellé kanalazva azonnal tálalhatjuk.
Vaníliás meggykrém
Hozzávalók:
- 300 g magozott meggybefőtt
- 200 g mascarpone krémsajt
- 180 ml tejszín
- 1 zacskó vaníliás cukor
- vaníliaaroma
A krémsajtot és a vaníliás cukrot addig keverjük, míg egy sima krémet nem kapunk, majd fokozatosan hozzákeverjük a tejszínt és ízlés szerint pár csepp vaníliaaromát. Eldolgozzuk, míg a massza kemény nem lesz, ezután óvatosan beleforgatjuk a leszűrt meggybefőttet és simára keverjük. Fagylaltkehelyben vagy pohárban, lehűtve tálaljuk.