Receptek – ha csak öt perced van

Rohanó világunkban gyakran szembesülünk a ténnyel: jól esne valamilyen főtt étel, de nincs időnk az elkészítésére. És ha leegyszerűsítjük receptjeinket?

Amikor kevesebb, de jól összeillő alapanyagot használunk fel ételeink elkészítésére, azzal időt és pénzt takaríthatunk meg. Persze nem ünnepi étkekről van szó, de a hétköznapokra ezek is maximálisan megfelelnek. Ha pedig már jól bevált ízeket párosítunk, még csak meglepetés sem érhet minket. Lássunk pár könnyen és gyorsan elkészíthető négyszemélyes fogást, az előételtől kezdve, a főfogáson át a desszertig.


Bazsalikomos paradicsomleves

Hozzávalók:
-    8 dl víz
-    1 db zöldségleveskocka
-    12 szem nagyobb paradicsom
-    2 db nagyobb vöröshagyma
-    1 marék bazsalikom

A felkockázott hagymát olívaolajon megfuttatjuk, míg üveges nem lesz, eközben egy másik edényben felforraljuk a vizet és hozzáadjuk a leveskockát. A hagymához hozzáadjuk a meghámozott és apróra vágott paradicsomot, addig közepes lángon hagyjuk, míg el nem kezd fonnyadni. A hagymás paradicsomot felöntjük a vízzel, felforraljuk, hozzáadjuk a felaprózott bazsalikomot, majd botmixerrel pürésítjük.

 

Dióval és sajttal töltött omlett

Hozzávalók:
-    2 db tojás
-    2 evőkanál víz
-    1 csipet só
-    1 csipet bors
-    1 evőkanál vaj vagy margarin
-    8 evőkanál durvára darabolt dió
-    140 g kecskesajt
-    9 evőkanál tejföl

A két tojást összekeverjük a vízzel, a sóval és a borssal, miközben a 200 °C-on előmelegített sütőben (kb. 5 percig) megpirítjuk a diót. A serpenyőben felforrósított vajon vagy margarinon keverés nélkül 20 másodpercig sütjük a tojásos keveréket, míg a massza közepe meg nem szilárdult. Ezután fakanál segítségével megemeljük a közepét, hogy a még folyékony tojás a megszilárdult rész alá kerüljön, majd ezután 2-3 percig sütjük, míg kissé meg nem barnul. A kihűlt pirított diót eközben összekeverjük a szétmorzsolt kecskesajttal és a tejföllel, majd megtöltjük vele az omlettünket.

 


Tejszínes-paradicsomos penne

Hozzávalók:
-    50 dkg penne tészta
-    10-15 db aszalt paradicsom
-    2 szem vöröshagyma
-    3 dl tejszín
-    6 dkg (lehetőleg parmezán) sajt

A tésztát lobogó vízben addig főzzük, amíg még harapható, kissé roppanó marad. Eközben a hagymát olívaolajon üvegessé pároljuk, majd hozzáadjuk az apróra vágott aszalt paradicsomot, a tejszínt, és a parmezánt, ezután még pároljuk 3-4 percig. A leszűrt tésztát összeforgatjuk vele, majd addig kevergetjük a tűzön, míg össze nem érnek az ízek. A maradék parmezánnal megszórva tálaljuk.

 

Rumban sült banán vaníliafagylalttal

Hozzávalók:
-    4 db banán
-    5 dkg vaj
-    8 dkg barna cukor
-    5 cl rum
-    4 gombóc vaníliafagylalt

A vajat a cukorral együtt egy nagyobb serpenyőben alacsony hőfokon megolvasztjuk, óvatosan, nehogy elégessük. A banánokat egyenként félbevágjuk, majd a cukros masszán mindkét oldalukat pár percig sütjük, meglocsoljuk a rummal, ezután még 2-3 percig sütjük. A vaníliafagylaltot mellé kanalazva azonnal tálalhatjuk.

 

Vaníliás meggykrém

Hozzávalók:
-    300 g magozott meggybefőtt
-    200 g mascarpone krémsajt
-    180 ml tejszín
-    1 zacskó vaníliás cukor
-    vaníliaaroma

A krémsajtot és a vaníliás cukrot addig keverjük, míg egy sima krémet nem kapunk, majd fokozatosan hozzákeverjük a tejszínt és ízlés szerint pár csepp vaníliaaromát. Eldolgozzuk, míg a massza kemény nem lesz, ezután óvatosan beleforgatjuk a leszűrt meggybefőttet és simára keverjük. Fagylaltkehelyben vagy pohárban, lehűtve tálaljuk.

Oldalak

Video Erre ügyelj, ha ülőmunkát végzel
Lifestyle
Egy biztos, a régi normák már nem érvényesek a társkeresésben, ugyanis a Z generáció újraírja a játékszabályokat.
Home&Design
Ha jól kombináljuk más színekkel és anyagokkal, ez az árnyalat nemcsak trendi, de örökérvényű is lesz.
Sztárok
Katalin hercegné lassan 15 éve a brit királyi család tagja, ám az köztudott, hogy a lánykérést megelőzően Vilmossal kisebb hullámvölgybe került a kapcsolatuk, ami a leendő királyné szüleit is...
Lifestyle
Ha te is szeretnél friss gyümölcsöket termeszteni otthon, ezek a fák ideális választások lehetnek. Hozz ki többet a kis térből, és élvezd a frissen szedett gyümölcsök ízét!
Fashion&Beauty
A feltűnő pirosító viselése népszerűbb, mint valaha – bár néhányan talán kissé túlzásba is esnek vele.
Fashion&Beauty
A Született feleségekben Gabbyként szereplő Eva Longoria nemcsak a népszerű szériában, hanem a való életben is divatikon – a legutóbbi megjelenésével ismét bebizonyította, hogy a stílusérzéke...