Házi praktikák megfázás esetén
A változékony időjárás és a nem megfelelő öltözködés miatt ősszel roppant könnyű megfázni. Szerencsére rengeteg népi gyógymód és házi praktika létezik az otthoni kezelésére – igaz, ezek nem helyettesítik az orvost, viszont sokat segíthetnek abban, hogy minél hamarabb leküzdjük a betegséget. Íme, néhány C-vitaminban gazdag étel, ami felgyorsíthatja a gyógyulás folyamatát!
Citrusfélék
Ha a hűvös időben sikerült jól megfáznunk, akor együnk minél több narancsot, citromot vagy grapefruitot, a citrusgyümölcsök ugyanis tele vannak gyulladáscsökkentő antioxidánsokkal, és remekül enyhítik a betegség tüneteit. Kutatások is bebizonyították, hogy C-vitamin tartalmú ételek rendszeres fogyasztása segít megelőzni a meghűléses nyavalyákat – ha tehetjük, minden nap igyunk meg egy pohár 100 %-os narancs- vagy grapefruitlevet, de a legjobb, ha a gyümölcsöket magában fogyasszuk.
Csípős fűszerek
Meghűlés esetén a csípős ételek jó választások lehetnek: az erős paprika például remekül enyhíti a hörgőkben és az arcüregekben lévő dugulást, a benne található kapszaicin pedig stimulálja a váladéktermelő sejteket a tüdőben és az orrüregben. A chilivel, tormával és a wasabival fűszerezett teák tisztítják a légutakat, de a curry is pazarul pusztítja a megfázást, illetve influenzát okozó vírusokat.