Török finomság - Baklava

Ha valami igazán édesre és különlegesre vágysz, próbáld ki az alábbi török desszertet. Garantáltan megnyalod utána mind a tíz ujjad.
Hozzávalók:
- 30 darab réteslap
- 15 dkg Ráma
- 30 dkg darált dió
- 10 dkg cukor
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
- 15 dkg méz
Sziruphoz:
- 10 dkg méz
- 1 citrom
Elkészítés:
A margarint megolvasztjuk, s hozzákeverjük a darált dióhoz. A mézet felmelegítjük, hozzáadjuk a cukrot és állandó kevergetés mellett felolvasztjuk, majd a diót is hozzákeverjük. Következő lépésként kikenünk margarinnal egy tepsit, s ráterítünk 2 réteslapot, megkenjük ezt is margarinnal, s jöhet ismét 2 réteslap, majd ezt ismételjük 10 lapig. Erre jöhet a töltelék fele, majd kettesével megint 10 réteslap, erre kerül a megmaradt töltelék, végül még 10 lap, aminek tetejét bőven megkenjük margarinnal. A sütemény tetejét bevagdossuk úgy, ahogy később szeletelni szeretnénk, majd előmelegített sütőben 180 °C-on aranysárgára sütjük. Amíg a tészta sül, elkészítjük a szirupot: kicsavarjuk a citrom levét, hozzáadjuk a mézet és 2-3 dl vizet, majd felforraljuk. Ha megsült a sütemény, felszeleteljük, majd meglocsoljuk a sziruppal, s hagyjuk a tepsiben kihűlni.
Szerző: K. Adrienn
Oldalak
