Nagymama főztje - Sztrapacska
![](https://www.femcafe.hu/sites/default/files/styles/story_hero/public/default_images/image_not_found.jpg?itok=cxG_mT8U)
Ínyenc falatokat főzhetünk vagy fogyaszthatunk étteremben. Mégis mindig arra vágyunk, hogy a nagymamánk ételeiből lakmározzunk, és ezeket a régi, magyaros ízeket szinte bizony semmi sem múlhatja felül.
Hozzávalók:
- 50 dkg burgonya
- 15 dkg szalonna
- 1 tojás
- 1 evőkanál vaj
- liszt
- só
Elkészítés:
A burgonyát meghámozzuk, lereszeljük. Megsózzuk, beletesszük a tojást, a vajat, majd annyi lisztet adagolunk hozzá, amennyit felvesz. A nokedli készítéséhez hasonló módszerrel lobogó vízbe szaggatjuk, majd kifőzzük. A szalonnát felkockázzuk, és megpirítjuk, majd zsírjával együtt összekeverjük a kiszaggatott, kifőzött tésztával.
Tálalás:
Az így elkészült sztrapacskát túróval és juhtúróval ízesíthetjük, majd tehetünk rá tejfölt. Egyes helyeken kapros-juhtúrós változatban is megtalálhatjuk ezt az ételt, de káposztás vagy hagymás verzióban is elkészíthetjük, ilyenkor azonban szalonnát nem kell hozzákevernünk.
Szerző: Verebélyi Márta