Minden, amit a tojásról tudni akartál - de nem volt kitől megkérdezni
A tojás szerkezete megmutatja, hogyan tudjuk jól elkészíteni.
Amit utálunk benne, az hasznos!
Te is bíbeődtél már azzal a fehér hártyával, amit a tükörtojásnál arrább kell kotorni, hogy jól átsüljön? Vagy éppen a keménytojásnál okozott ez bosszúságot? Számos tuti elkészítési mód kering közszájon, de a gyakorlatban nincs biztos recept. Ennek oka, a tojás belső szerkezete. Ez dönti el, jól sikerül-e, amit elterveztünk.
A tojás belső szerkezete
Tudod, van az a masszív zsínórszerűség - kicsit a köldökzsinórra hajaz -, amiről azt gondolod, csak azért létezik, hogy megkeserítse az életed... Pedig valójában az felelős azért, hogy a sárgája a tojás közepén maradjon. Aztán utáljuk azt a kis hártyát is, amit vagy ügyesen le tudunk húzni a sárgájáról tükörtojás sütés közben, vagy nem, és akkor szétfolyik az egész... Pedig ez óvja meg a sárgáját attól, hogy bejussanak a baktériumok. No és van az a bizonyos fehér bőr, amiért olykor hálásak vagyunk, mert segít a héjat eltávolítani, máskor épp ez tapad rá a tojásra, és viszi magával az értékes belső részt is. Noha ez is egy külső védelmi vonal.