Tárkonyos csirkeraguleves
A tárkony egy nagyon kedvelt, jellegzetesen fűszeres illatú, kissé kesernyésen csípős ízű fűszer, amitől különlegessé és istenien finommá válik a legegyszerűbb étel is.
Hozzávalók
- 400 g csirkemell (filé)
- 1 db nagyobb sárgarépa
- 1 db nagyobb fehérrépa
- 70 g zellergumó
- 5 dkg vaj
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 3 nagy csipet tárkony
- só, fehér őrölt bors
- 1,5 l zöldséges alaplé
- 150 ml tejföl
- 20 dkg zöldborsó
- ½ citrom leve
- 45 g búzaliszt
- 1 ek mustár
- 100 ml habtejszín
Elkészítés
A csirkemelleket és a répákat, a zellert felkockázzuk. A vajat felolvasztjuk egy lábasban és a zöldségeket megpirítjuk rajta. A vöröshagymát felaprítjuk és a felcsíkozott hússal rádobjuk a zöldségekre. Sózzuk, borsozzuk. Tárkonyt adunk hozzá, majd az alaplével felöntjük. Amikor a zöldségek már majdnem puhára főttek, hozzáadjuk a zöldborsót is. Belenyomjuk a fél citrom levét. A habaráshoz simára keverjük egy habverő segítségével a tejfölt a liszttel. Kis adagokban evőkanállal hozzákeverünk a tejfölhöz a forró léből. Ez a hő kiegyenlítés, majd a tejfölös, higított habarást vékony sugárban, folyamatos keverés mellett a leveshez keverjük. Mustár kerül a levesbe. A tejszínt beleöntjük, majd elzárjuk a tűzhelyet.
Kóstold meg a téli ragulevest savanyú káposztával!
Fotó: frenchkisscook.blogspot.com