Sütőtökös-almás pikáns csodatekercs
A sütőtöknek most van szezonja akár az almának. Ebben a receptben megtalálhatjuk mindkettőt. Az izéről biztosan a nagymamánk sütijei fognak eszünkbe jutni. Elsőnek bonyolultnak tűnhet, de mindössze egy óra alatt elkészíthető.
Hozzávalók
A tésztához:
- 20 dkg finomliszt
- 15 dkg rétesliszt + kb. 2 evőkanál a nyújtáshoz
- 18 dkg hideg vaj
- 1 dkg friss élesztő
- 1/4 mokkáskanál sütőpor
- 1 dl langyos tej
- 1 nagy csipet só
- 5 dkg porcukor + 1/2 mokkáskanálnyi az élesztő felfuttatásához
- 1 db tojás
A töltelékhez:
- 2 evőkanál darált dió vagy mandula
- 3-4 db zamatos alma
- 25 dkg sütőtök
- 10 dkg porcukor
- 2 dkg vaj
- 1 teáskanál őrölt gyömbér
- 1/4 mokkáskanál frissen őrölt szerecsendió
A tálaláshoz:
- vaníliával kevert porcukor
Elkészítés
Az almát megpucoljuk és közepes darabokra vágjuk, 10 dkg cukorral egy lábosban puhára pároljuk. A folyamat felénél hozzáadjuk a már megsült sütőtököt és a 2dkg vajat, gyömbért és egy késhegynyi szerecsendiót. Ezt az egészet turmixszoljuk össze egy tálba.
Az élesztőt meleg tejben felfuttatjuk, míg a kétféle lisztet egy tálba tesszük és elkeverjük benne a sütőport, hozzáadjuk az 5 dkg porcukrot, kevés sót és a vajat, amit nagy lyukú reszelőn már előre lereszeltem. Majd ezt kézzel összegyúrjuk. Hozzáadhatjuk a élesztős tejet és a tojás háromnegyedét , majd ezt az egészet 2 részre osztjuk.
Ez egyik tésztából nagyjából 25 X 20 cm-es, 1/2 cm vastag téglalapot nyújtunk. 1 evőkanál dióval meghintjük a tésztát, majd 3-4 evőkanál almás sütőtökös tölteléket terítünk szét rajta úgy, hogy a szélein körben 1 cm-t szabadon hagyunk. A réteshez hasonlóan fel is tekerhetjük. A másik tésztával ugyanígy járjunk el. A félretett tojással megkenjük a tetejét, villával megszurkáljuk, és 10 percig pihentetjük. Majd 170 fokon 40 percig szép barnára sütjük.
Még melegen meghintjük porcukorral, de csak langyosan szeleteljük fel.