Sági Szilárd karácsonyi desszertjei

Ahogy közeledik a karácsony, felpörögnek a halas pultok és a mákdarálók. Pedig nemcsak most kéne halat enni, hiszen a hal finom és szándékosan nem arra éleztem ki a mondatom, hogy egészséges, mert azt úgy is sulykolják éppen úgy, mint a mákos bejglit. Ezért én most egy kis tévelygésre hívok mindenkit!

KARÁCSONYI CSÖRÖGEFÁNK

A fánkhoz:
25 dkg búzaliszt (BL55)
1,5 dl tejföl (20%-os)
2 g vaníliás cukor
50 g vaj
3 db tojássárgája
1 csipet só
kis kanál őrölt fahéj

Díszítés:
Étcsokoládé
Fehércsoki
Esetleg egy kis narancslekvár

 

Elkészítés:
Először a lisztbe morzsoljuk a vajat, aztán megszórjuk a vaníliás cukorral és fahéjjal. Ha ezt már elkevertük, akkor jöhet a 3 tojás sárgája és a 1,5 dl tejföl, na meg a csipet só. Ha szépen eldolgoztuk az anyagot, rakjuk egy fél órára folpackba csavarva a hűtőbe, majd egy kis liszten nyújtsuk körülbelül 3 mm vastagságúra. Innentől beindulhat a fantáziánk vagy akár a gyerekeké is, mert szinte teljesen mindegy, hogy milyen formákat vágunk és sütünk ki, a lényeg csak annyi, hogy a kisült, lecsepegtetett fánkok hegyét mártsuk a megolvasztott ét- vagy fehér csokiba és hagyjuk kihűlni. Csorgathatunk mintákat is a fánkokra, de figyeljünk oda, mert a fehér csoki olvasztva sem folyik olyan szépen, mint egy étcsokoládé!

Ha az elkészült fánkokat egy nagy tálra rakjuk és szórunk közé kandírozott narancshéjat, gyümölcsöket esetleg egész fahéjat, csillagánizst. Így nemcsak desszertünk lesz, hanem egy tuti karácsonyi asztaldíszünk is (persze csak a vendégek érkezéséig). Itt meg kell jegyezzem, én mindig boldogan figyelem, ahogy a vendégek elsőnek a csillagánizst kezdik ropogtatni... majd kicsit csalódottan, fancsali képpel próbálják pontosan visszailleszteni oda, ahonnan elvették.

              

És ha már elkövettük azt az égbekiáltó nagy bűnt, hogy karácsonykor nem bejglit sütöttünk (bár hozzáteszem bárhová megyünk karácsonyozni, 2 méteres körzetünkben biztos, hogy lesz egy szép rúd mákos), akkor folytassuk eltévelyedésünket és használjuk fel a megmaradt fehérjéket is.


Avagy a BARACK BOMBA

Elkészítés:
Vegyünk felezett barackkompótot, egy papírszalvétával szárítsuk meg, majd a feleket töltsük meg vaníliafagyival és fordítsuk össze. Ilyenkor nem árt a húsát bekenni egy kis tojásfehérjével, ettől majd nem jön szét a sütésnél! Aztán a gombócokat a kezünkkel kenjük át a tojásfehérjével, és szórjuk meg mindenhol kókuszreszelékkel. Innentől nincs is más dolgunk, mint berakni őket a fagyasztóba és minimum 24 órát ott hagyni. Amikor megjönnek a vendégek, forró olajban addig sütjük, míg a külsején a kókusz megpirul. Fontos, hogy egy-két percen belül tálaljuk, így a külseje még meleg, a fagyi viszont nem olvad fel .

 

Oldalak

Video Ha ezt csinálja a mobilod, éppen most lopják az adataidat
Sztárok
Victoria Bekcham nem rejti véka alá az igazságot: az üzletasszony kendőzetlen őszinteséggel vallott arról, hogy nyomós oka van annak, miért mindig komoly ábrázattal mutatkozik a nyilvánosság előtt.
Fashion&Beauty
Eva Longoria napjainkban a vörös szőnyeg egyik legnagyobb stílusikonja, megjelenése pedig mindig kifogástalan és inspiráló, azonban még ő is követett el olyan divatbakit, amire némi megbánással...
Lifestyle
A Nyilas számára a mai nap remek lehetőséget tartogat. Napi horoszkóp.
Egészség
Bár az ünnepeknek vége, de a téli időszak még tartani fog egy darabig. Alaposan oda kell figyelned, hogy elkerüld a betegségeket.
Utazás
Érdekes szituáció alakult ki egy magyar buszon. A diáklány igyekezett megoldást keresni a problémára, de a sofőr így is lezavarta a járatról.
Fashion&Beauty
Az ikonikus felsőruházattól a retró lábbeliken át a trendi kiegészítőkig, itt vannak azok a kulcsdarabok, amelyeket a londoniak ebben a szezonban viselnek.