Ricottás-cukkinis pite rozslisztből
A pitét már nem csak édességként lehet elkészíteni, hanem sokszor hallhatunk húsos vagy éppen zöldséges pitékről. A ricottás-cukkinis pite zöldségekben gazdag, omlós tésztából készül, ráadásul alapanyaga rozsliszt, így még egészségesnek is számít.
Hozzávalók
Tésztához:
- 20 kg rozsliszt
- fél teáskanál só
- 10 dkg hideg vaj
- 1 tojás
- 3 evőkanál hideg víz
Töltelékhez:
- 20 dkg krémes ricotta
- 1 evőkanál friss majoránna
- 1 evőkanál friss petrezselyem
- fél citrom vagy lime reszelt héja
- 1 evőkanál olívaolaj
- só
- bors
- 2 db cukkini
- 10 dkg ementáli sajt
Elkészítés
A tészta hozzávalóiból készítsünk egy lazább tésztát, majd hagyjuk 30 percig pihenni a hűtőben. Közben melegítsük elő a sütőt 200 fokra, a kész tésztát nyújtsuk ki, és helyezzük egy piteformába. Villával szurkáljuk meg, majd 10 percig süssük elő. Vegyünk elő egy tálat, benne keverjük össze a ricottát a zöldfűszerekkel, a lime reszelt héjával, csepegtessünk rá olívaolajat, majd ízesítsük sóval és borssal, majd ezt a masszát egyengessük el a pitetésztán. A cukkinit vágjuk vékony szeletekre, majd rakjuk ki vele a pitét. Reszeljük le az ementálit, és szórjuk meg vele a pite tetejét. Végül süssük 40 percig. Cikkekre vágva tálaljuk.
Ha szeretnél egy kis édességet is készíteni, vedd elő a narancsos-mákos pite receptet!