Így még biztos nem készítetted el a rántott húst – vasárnapi menü egyszerűbben
A rántott hús emberemlékezet óta szerves része a magyar emberek vasárnapi menüjének. Hétről hétre háziasszonyok sokasága klopfol, paníroz, olykor pedig szentségel a sercegő olaj felett. A frissen sütött, sercegő rántott hús az otthon, a hétvége íze, semmihez sem hasonlítható és megunhatatlan. Legyünk azonban őszinték: elkészíteni – főleg nagyobb társaság részére – egy rémálom. Csak a panírozáshoz egy nagyobb konyhapultnyi eszközt kell bekoszolni, a mindenfele spriccelő forró olajról nem is beszélve. Dragomán György író forradalmasította a klasszikus vasárnapi menü elkészítését és egy, a rohanó világhoz jobban alkalmazkodó verziót kínál a nagyérdemű számára. A mosogatnivaló kevesebb, az íz a régi.
Rántott hús másképp
Hozzávalók (a mennyiségek irányadóak):
- 1 kg csirkemell filé
- 4-5 ek natúr joghurt
- 1 gerezd fokhagyma (elhagyható)
- 1 ek. keményítő
- 3-4 ek. liszt
- 2 tojás
- 4-5 ek. zsemlemorzsa
- olvasztott vaj
Elkészítés:
- A csirkemelleket vágjuk csíkokra és keverjük össze a joghurttal és az összenyomott fokhagymával egy lezárható keverőtálban vagy dobozban. Hagyjuk a hűtőben pácolódni legalább egy órát.
- A bepácolt csirkemellet szórjuk meg a keményítővel, majd zárjuk le a doboz fedelét. Rázzuk össze alaposan.
- Ezt a folyamatot ismételjük meg a panír többi hozzávalójával is – a húst szórjuk meg liszttel, rázzuk össze, majd tegyünk ugyanígy a tojással és a zsemlemorzsával.
- A húst 190 fokra előmelegített sütőbe helyezzük és kenjük meg olvasztott vajjal.
- 20 perc után fordítsuk meg a húsokat és a másik oldalukat is kenjük meg olvasztott vajjal. További 10 percig süssük, amíg aranybarna nem lesz.
A köret receptjéhez lapozz.