Provence-i ratatouille recept
A készítésnél ügyeljünk arra, hogy a padlizsán és a cukkini domináljon, a paprika, paradicsom és a hagyma csak ízesítésként szükséges bele, ellentétben a magyar lecsóval. Fogyasztható önálló fogásként, de kiváló kísérője lehet grillezett vagy párolt húsoknak, halaknak.
Hozzávalók
- 1 kg cukkini
- 1 kg padlizsán
- 3 db paradicsompaprika
- 1 kg hámozott paradicsom
- 2 fej vöröshagyma
- 4-5 gerezd fokhagyma
- petrezselyem
- kakukkfű
- bazsalikom
- só, őrölt bors
- kevés napraforgóolaj
- olívaolaj
Elkészítés
A zöldségeket megtisztítjuk, és külön-külön felkockázzuk őket. A paprikát kevés olajon megpirítjuk, majd félretesszük. Külön serpenyőben egy pici olajon a cukkinit és a padlizsánt is rövid ideig pirítjuk, a paradicsomot a tört fokhagymával pedig egy másik edényben kevés olívaolajon pár percig pároljuk. A vöröshagymát kevés olajon megfonnyasztjuk, majd hozzáöntjük a paprikát, a padlizsánt, a cukkinit, és a fokhagymás paradicsomot. Összekeverjük, egy-egy szál petrezselyemmel, bazsalikommal és kakukkfűvel ízesítjük, kevés sót és őrölt borsot adunk hozzá. Lefedve kb. 10 percig pároljuk, hogy az ízek összeérjenek.
Ezt is ajánljuk: Francia melegszendvics