Perec - Tökéletes rágcsa

Egy otthoni partira tökéletes választás lehet egy kis perec. Az apró falatok tökéletes választásnak bizonyulnak, akár filmnézés közben is.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 500 g búzaliszt
- 3 dl tej
- 7 g instant élesztőpor
- 1 teáskanál kristálycukor
- 2 teáskanál só
- 3 evőkanál étolaj
A főzéshez:
- 1.5 evőkanál szódabikarbóna
- 1.5 l víz
A kenéshez:
- 1 db tojás
- A díszítéshez:
- Szezámmag/ sajt/ olvasztott csoki
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit a kenyérsütő gép segítségével megdagasztjuk, leállítjuk a programot, majd 10 percig állni hagyjuk a tésztát. Előkészítünk két nagyméretű tepsit és sütőpapírral kibéleljük. A sütőt előmelegítjük 210 fokra. A viszonylag kemény, rugalmas tésztát deszkán átgyúrjuk, majd 10 részre osztjuk. Kb. 55 cm hosszú kígyókat készítünk, és perecformára hajtjuk.
Egy nagyobb lábasban, a szódabikarbónás vizet felforraljuk. A pereceket egy szűrőkanál segítségével a forrásban lévő vízbe tesszük és mindkét oldalát 10-15 másodpercig főzzük, majd kiemeljük, és a tepsibe helyezzük. 15 percet pihentetjük őket.
Közben elkészítjük a sós öntetet: a lisztet, a sóval és annyi vízzel keverjük el, hogy tejföl sűrűségű legyen. A pereceket megkenjük a felvert tojással, ízlés szerint meghinthetjük napraforgómaggal, vagy szezámmaggal. 210 fokon 12 percig sütjük. A 12 perc után a félig megsült pereceket meglocsoljuk az öntettel, majd visszatesszük a sütőbe még 4-5 percre.
Kihűlve fogyasztható!