Pasta - az olaszok védjegye

„Mit is főzzek ma este?” - hangzik el a nagy dilemma, és sokszor találjuk rá ezt a megoldást: „A tésztához mit szóltok?” Ez nem is csoda, hiszen a tésztát könnyű elkészíteni, finom és laktató. De mikor is lett olyan nagy divat a pasta?

Tészta-történet

Nápoly lakosai súlyos élelmezési gondokkal néztek szembe a XVII. században, majd egy találmány, a mechanikus prés szolgált reményül nekik. Ennek segítségével olcsón és egyszerűen tudtak előállítani tésztát, amely így széleskörben elterjedt. Az első tésztakészítő műhely 1740-ben nyílt meg, amikor Paolo Adamin megkapta az engedélyt rá Velencében.


Nem telt el sok idő, és már az udvari menüben is szerepelt a tészta, és az egyik udvaronc feltalálta hozzá a négyágú villát. Amikor Amerikából behozták a paradicsomot, a pasta elnyerte igazi értelmét, és ezzel indult hódító útjára ez az oly sokak által kedvelt étel. A XIX. századra már majdnem 200 -féle tésztát gyártottak, és több, mint fél millió mázsát exportáltak, főleg Amerikába.

 

 

Tészta-tippek

A pastából évente ma közel 3 millió tonnát termelnek a világ minden táján. Legolcsóbb még mindig Olaszországban, amelynek közel azonos az ára, mint egy kiló kenyérnek. Arról már ne is beszéljünk, hogy a választék olyan óriási, hogy akár egy évig is ehetnénk minden nap más és más fajtát.


Ebből a több, mint 300 fajta tésztából hazánkban körülbelül 5-6-ot ismerünk csupán, de az összeset megismerni szinte lehetetlenség. Ha tésztát veszünk, akkor érdemes odafigyelni a minőségre, ezért mindenképpen durumlisztből készültet vásároljunk.

 

Fejenként általában 100-120 gramm az adag, ami főzés előtt elég kevésnek tűnhet, de mivel a tészta sok vizet szív magába, így ez a mennyiség is laktató lesz. 100 grammonként 1 liter vizet forraljunk, és a forrás után, de csakis utána tegyük bele a sót, literenként 1 teáskanálnyit. Bár régebben tettek olajat is a főzővízbe, de attól nem fog kevésbé összeragadni a tészta, sőt csak ártunk az étel minőségének.

 

A fedő nélküli főzés addig tartson, ameddig a csomagolás írja, és jó, ha percenként ellenőrizzük, hogy elég puha-e már a fogyasztáshoz. Nem szabad szétfőzni, tehát csak addig főzzük, amíg fogkemény nem lesz. A kész tésztára érdemes közvetlen tálalás előtt rászórni a sajtot, hogy az ráolvadhasson. Ha halat keverünk a tésztába, akkor felejtsük el a sajtot, mert csak rontja az ízélményt. 

 

Oldalak

Video Élénk színek, merész minták: Íme a 2025-ös divattrendek
Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time 0:00
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • captions and subtitles off, selected
      Hirdetés
      Sztárok
      Pedig különleges évfordulóról van szó: a brit király kereken húsz évvel ezelőtt fogadott örök hűséget a feleségének.
      Utazás
      Noha az intézkedés egyértelműen könnyítésnek tűnik, számos fontos kérdés még mindig megválaszolatlan.
      Lifestyle
      Korunk forradalmi technológiája radikális mértékben újítja meg a munkaerőpiacot, és noha a változások - az emberi döntések túlsúlyának köszönhetően - egyelőre még komótos tempóban zajlanak, 2026-ban...
      Utazás
      Lassacskán minden turista radarjára felkerül Európa egyik legkülönlegesebb desztinációja. Te be tudod azonosítani egyetlen kép alapján, hogy melyik városról van szó?
      Lifestyle
      Van egy kérdés, ami teljesen ártalmatlannak tűnhet, mégis szinte minden ikres anyukánál kicsapja a biztosítékot. Nem sértő, nem tolakodó – mégis olyan szinten érthetetlen, hogy újra és újra felteszik...
      Lifestyle
      Nemsokára itt a húsvét, szóval a következő vásárlásnál nézd meg kicsit jobban a címkét, és engedd meg magadnak a valódi élményt – a nyuszi is ezt tenné.