A pácolás titka

A meleg időben szívesebben sütögetünk a kertben, mint a konyhában, ilyenkor jön el a grillezés ideje. A grillezett ételek titka pedig a megfelelő pácban rejlik. Most bemutatunk nektek néhány alap dolgot, amely garantálja, hogy csupa ízletes falat kerüljön majd le a tűzről.
A meleg időben szívesebben sütögetünk a kertben, mint a konyhában, ilyenkor jön el a grillezés ideje. A grillezett ételek titka pedig a megfelelő pácban rejlik. Most bemutatunk nektek néhány alap dolgot, amely garantálja, hogy csupa ízletes falat kerüljön majd le a tűzről.
Amire figyelned kell, mielőtt elkezdenél sütögetni:
- Mindig jó minőségű alapanyagokat vegyünk, illetve fontos a grillsütő megfelelő előkészítése
- A pácot nem szabad túl olajosra hagyni, mert akkor könnyen lángra kaphat
- A pácba ne tegyünk sót, mert elvonja a húsból a nedvességet
- A pácolt húsokat üveg vagy kerámia edénybe tegyük
Különböző ételekhez, különböző pácolási idő:
Nagyon fontos, hogy ne pácoljuk túl a húsokat, mert akkor a fehérjék bomlásnak indulhatnak, illetve romolhat a hús íze is.
- Zöldség: 10-30 perc
- Szárnyas: 2-4 óra
- Marha, sertés, bárány 2-6 óra
- Halak, rákok 30 perc-1 óra
4 féle alapvető páctípus létezik:
- Marinád: folyékony ecetes-olajos pác hozzáadott zöldfűszerekkel, vagy fűszerporokkal. Ecet helyett használhatunk bort, citromlevet, vagy gyümölcslevet
- Máz: fűszerpor keverék vagy paszta, amivel sütés előtt negyed órával bedörzsöljük a húsokat
- Grill szósz: sűrű, édes mártás, amely karamellizálódik a húson, majdnem kész állapotba kenjük a húsra (kb. 5 perccel a sütés vége előtt)
- Locsoló öntet: különböző folyadékok, amelyekkel sütés közben locsoljuk a húsokat pl.: paradicsomszósz, sör, maradék marinád
A legjobb pácok:
Húsokhoz:
- Mézes-mustáros marinád: 2 ek francia mustár, 2 ek méz, 1 citrom reszelt héja és leve
- Steak marinád: 3 ek vörösborecet, 6 ek vörösbor, 2 ek szójaszósz, 6 ek olaj, 1 ek worcester szósz, 1 tk cukor, 2 gerezd fokhagyma aprítva, 2 ek aprított petrezselyem, 2 ek egyéb friss zöldfűszer, bors
- Olasz marinád: 2 ek kapribogyó, 2 gerezd fokhagyma préselve, 2 ek aprított petrezselyem zöld, 4 ek olívaolaj. Ideális minden húshoz.
Halakhoz:
- Mediterrán marinád: 0.5 csésze citromlé, 3 ek olívaolaj, 2 tk petrezselyemzöld aprítva, 2 tk bazsalikom aprítva, 1 tk oregánó aprítva, bors
- Citromos marinád: 3 citrom leve, 2 fokhagyma préselve, 0.5 csésze aprított petrezselyemzöld, 3 ek olívaolaj
- Chilis marinád: 3 ek barnacukor, 2 zöldcitrom friss leve, 1 chili aprítva, 1 gerezd fokhagyma préselve, 2 ek mogyoróolaj, 2 ek aprított koriander