A pácolás titka


A meleg időben szívesebben sütögetünk a kertben, mint a konyhában, ilyenkor jön el a grillezés ideje. A grillezett ételek titka pedig a megfelelő pácban rejlik. Most bemutatunk nektek néhány alap dolgot, amely garantálja, hogy csupa ízletes falat kerüljön majd le a tűzről.

A meleg időben szívesebben sütögetünk a kertben, mint a konyhában, ilyenkor jön el a grillezés ideje. A grillezett ételek titka pedig a megfelelő pácban rejlik. Most bemutatunk nektek néhány alap dolgot, amely garantálja, hogy csupa ízletes falat kerüljön majd le a tűzről.

Amire figyelned kell, mielőtt elkezdenél sütögetni:

- Mindig jó minőségű alapanyagokat vegyünk, illetve fontos a grillsütő megfelelő előkészítése
- A pácot nem szabad túl olajosra hagyni, mert akkor könnyen lángra kaphat
- A pácba ne tegyünk sót, mert elvonja a húsból a nedvességet
- A pácolt húsokat üveg vagy kerámia edénybe tegyük

Különböző ételekhez, különböző pácolási idő:

Nagyon fontos, hogy ne pácoljuk túl a húsokat, mert akkor a fehérjék bomlásnak indulhatnak, illetve romolhat a hús íze is.

-    Zöldség: 10-30 perc
-    Szárnyas: 2-4 óra
-    Marha, sertés, bárány 2-6 óra
-    Halak, rákok 30 perc-1 óra

4 féle alapvető páctípus létezik:

- Marinád: folyékony ecetes-olajos pác hozzáadott zöldfűszerekkel, vagy fűszerporokkal. Ecet helyett használhatunk bort, citromlevet, vagy gyümölcslevet
- Máz: fűszerpor keverék vagy paszta, amivel sütés előtt negyed órával bedörzsöljük a húsokat
- Grill szósz: sűrű, édes mártás, amely karamellizálódik a húson, majdnem kész állapotba kenjük a húsra (kb. 5 perccel a sütés vége előtt)
- Locsoló öntet: különböző folyadékok, amelyekkel sütés közben locsoljuk a húsokat pl.: paradicsomszósz, sör, maradék marinád

A legjobb pácok:

Húsokhoz:

- Mézes-mustáros marinád: 2 ek francia mustár, 2 ek méz, 1 citrom reszelt héja és leve
- Steak marinád: 3 ek vörösborecet, 6 ek vörösbor, 2 ek szójaszósz,  6 ek olaj, 1 ek worcester szósz,  1 tk cukor, 2 gerezd fokhagyma aprítva, 2 ek aprított petrezselyem, 2 ek egyéb friss zöldfűszer, bors
- Olasz marinád: 2 ek kapribogyó, 2 gerezd fokhagyma préselve, 2 ek aprított petrezselyem zöld, 4 ek olívaolaj. Ideális minden húshoz.

Halakhoz:

- Mediterrán marinád: 0.5 csésze citromlé, 3 ek olívaolaj, 2 tk petrezselyemzöld aprítva, 2 tk bazsalikom aprítva, 1 tk oregánó aprítva, bors
- Citromos marinád:  3 citrom leve, 2 fokhagyma préselve, 0.5 csésze aprított petrezselyemzöld, 3 ek olívaolaj
- Chilis marinád: 3 ek barnacukor, 2 zöldcitrom friss leve, 1 chili aprítva, 1 gerezd fokhagyma préselve, 2 ek mogyoróolaj, 2 ek aprított koriander
 

Oldalak

Video Ha ezt csinálja a mobilod, éppen most lopják az adataidat
Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time 0:00
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • captions and subtitles off, selected
      Hirdetés
      Sztárok
      Diákból lesz tanár: Mihályfi Luca és Hegyes Berci a Dancing with the Stars után szerelmespárként vágnak neki A Nagy Duettnek.
      Egészség
      Kevesen tudják, de többféle élelmiszer is tartalmaz természetes módon kisebb-nagyobb mennyiségű hidrogén-cianidot, amit kéksavnak nevezünk.
      Sztárok
      Kurt Cobain özvegye, Courtney Love meghökkentő átalakuláson ment át: az énekes-színésznő jó pár alkalommal feküdt kés alá az elmúlt évtizedekben, ami meg is látszik az arcán.
      Sztárok
      Egy volt udvari alkalmazott szerint Sussex hercegnéje nehezen viselte egy bizonyos dolgot, amikor még a brit királyi család aktív tagja volt.
      Home&Design
      Az egyik olvasónk arra panaszkodott, hogy már megint babráltak a papírtörlőkkel, és minőségromlást fedezett fel.
      Lifestyle
      A Nyilas a Tűz elem képviselője, a Jupiter égisze alatt. Mindkettő nagyon intenzív és dinamikus energiákat hoz a szülött életébe. A Tűz elem az aktivitásért, önmegmutatásért és mozgékonyságért felel...