Paleo Rigó Jancsi - Klasszikus sütemény glutén, tej és cukor nélkül
Imádjuk a piskótát, kész szerencse, hogy már ennek a sütinek is létezik diétás változata! Szerzőnk, az Éhezésmentes karcsúság Szafival blog szerkesztője egy izgalmas, paleós receptet hozott nekünk.
Piskóta hozzávalók:
- 3 tojás
- 3 ek. eritrit
- 2 ek. Szafi Fitt szénhidrát csökkentő lisztkeverék
- 2 ek. kakaópor
- 6 ek. víz
Piskóta elkészítése:
A tojásokat szétválasztottam. Az eritrittel kemény habbá vertem a tojásfehérjét, és a sárgájával jól összekevertem a kakaós lisztkeveréket. Ezután a két keveréket kevertem össze nagyon óvatosan, majd elfelezve az adagot, két külön tepsiben sütöttem meg őket (30x20cm de inkább kisebb legyen, ha nincs ekkora). Sütési idő 150 fokon kb 25 perc.
Krém hozzávalók:
- 400 g sűrű lehűtött kókuszkrém
- 75 g kakaóvaj
- 55 g natúr kakaópor
- 2 evőkanál Szafi Fitt porcukor eritrit
- 2 evőkanál Szafi Fitt negyedannyi édesítő
Krém elkészítése:
A kókuszkrémet óvatosan egy tálba tesszük ügyelve, hogy a vizet a konzervben hagyjuk (ha esetleg van az alján). Nagyon kemény és darabos lesz, de kézi mixerrel 2-3-as fokozaton keverve egy csodálatos krémet fogunk kapni. Mindeközben vízgőz felett a kakaóvajat felolvasztjuk, külön tálban a kakaóport és édesítőket elkeverjük. Ha felolvadt a kakaóvaj, szintén kézi mixerrel elkeverjük benne az édesített kakaóport.
Egy-egy kanállal a kakaós masszát és a kókuszkrémet is lekapargatjuk az edény oldaláról bele a masszába, hogy semmi ne menjen kárba. A kakaóporos - kakaóvajas masszát beleöntjük a kókuszkrémbe, és egy spatulával jól összekeverjük. A krémet azonnal ráöntjük az egyik piskótalapra, iparkodva, mert nagyon gyorsan köt a krém! (kb 1-2 perc alatt). Ha elegyengettük a csokikrémet akkor mehet rá a másik piskótalap, amit picit lehet megnyomkodni óvatosan, hogy jól összeragadjon.
Máz hozzávalók:
- 1 tábla (kb 100gramm) paleo étcsoki
- 1 teáskanál kókuszolaj
Máz elkészítése:
A csokit vízgőz fölött megolvasztjuk, belekeverve az olajat, majd szépen a sütemény tetejére öntjük. Egy nagyon vékony réteg csokit kapunk, szóval ügyeskedve, spatulát használva, mindenhova fog jutni belőle.
Megjegyzések: Addig kell hűtőben tartani, amíg a csoki a tetején megszilárdul.
A krém teljesen egy jó kis vajaskrémre hajaz, jó tömör. Aki nem tud/akar kakaóvajat használni, diétájának megfelelő min 75% -os étcsokival helyettesítheti.