Ostoros kalács, rengeteg kakaós töltelékkel: omlós és isteni
![](https://www.femcafe.hu/sites/default/files/styles/story_hero/public/default_images/image_not_found.jpg?itok=cxG_mT8U)
Imádom a nagymamám minden süteményét, de az ostoros kalácsa kiváltképp verhetetlen. Elhoztam a receptet, hogy ti is el tudjátok készíteni.
Hozzávalók
- 70 dkg finomliszt
- csipet só
- 4 dl tej
- 5 dkg élesztő
- 6 dkg cukor
- 3 tojásfehérje
- 3 ek napraforgó olaj
- 5 dkg olvasztott margarin
A töltelékhez
- 25 dkg margarin
- 3 cs vaníliás cukor
- 20 dkg porcukor
- 3 ek cukrozatlan kakaópor
Elkészítés: ostoros kalács
1. 1 dl cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, összekeverjük a liszttel, a maradék tejjel, a kristálycukorral, a tojásfehérjével, olajjal és olvasztott margarinnal. Ezután lágy tésztává dagasztjuk (robotgéppel), és meleg helyre kelesztjük.
2. Ha megkelt a tésztánk, 6 cipóra osztjuk és letakarva még fél órát pihentetjük. Közben elkészítjük a kakaós krémet.
Kakaós töltelék elkészítése, a kalács összeállítása
A margarint a vaníliás cukorral, porcukorral és kakaóval összekeverjük. A cipókat 3 mm vastag téglalapokra nyújtjuk, megkenjük a krémmel, felsodorjuk és sima fonással befonjuk. Egy tepsit kivajazunk, a kalács tetejét megkenjük tojássárgájával. 190 fokra előmelegített sütőben (alul-felül sütés) kb. 20 percig sütjük.
Egy pohár hideg tejjel az igazi, jó étvágyat hozzá!