Hidegen és melegen tálalva is nagyszerű: Omlós, egyben sült karaj tokaji mártással
![](https://www.femcafe.hu/sites/default/files/styles/story_hero/public/images2017/cikkek/egyben_karaj_123rf_lead.jpg?itok=0VDP4puS)
Ezzel az étellel akár egy nagyobb társaság is jól lakik majd.
Omlós, egyben sült karaj tokaji mártással
Hozzávalók:
- 1 kg csontozott karaj
- 3-4 gerezd fokhagyma
- só, bors
- olaj
A mártáshoz:
- 5 dl húslé
- 2,5 dl tokaji aszú
- 3 dkg mazsola
- 3 dkg vaj
- só
Elkészítés:
A húst alaposan átmossuk, és bepácoljuk a kevés olajjal összekevert áttört fokhagyma, só, bors keverékben. Egy éjszakára hűtőszekrénybe tesszük, hogy összeérjenek az ízek. Másnap zárt jénai tálban, előmelegített sütőben 200 fokon, körülbelül 50-60 perc alatt megsütjük. Úgy ellenőrizhetjük az egészben sült húsoknál, hogy megfelelően átsült-e, hogy a húst kicsit megnyomkodjuk. Ha nyomásra puhának tűnik, belül még nyers, ha keménynek, akkor megsült. Amint a hús elkészült, letakarjuk fóliával, és így hagyjuk pihenni 15 percig. A mártáshoz egy mély, nyeles teflonserpenyőbe öntjük a jénaiban visszamaradt hús levét, ha szükséges hígíthatjuk kevés vízzel. Ezt felöntjük a tokaji borral, és közepe lángon, 30 percig gyöngyözve forraljuk. Közben beleszórjuk a megmosott mazsolát is, valamint beletesszük a vajat, hogy a mártás bársonyosabb legyen. Ha szükséges, keverhetünk hozzá étkezési keményítőt, hogy a szósz sűrűbbé váljon. Összefőzzük, majd tálalásig félretesszük.