Így készíts olaszos húsgombóclevest – Csak össze ne vesszetek a gombócon
Egy finom húsgombócleves tökéletes hétvégi fogás – mellé elég lehet egy könnyed tésztaétel, esetleg egy tartalmasabb desszert és kész is a kényeztető ebéd. Mi most egy olaszos változatot ajánljunk. A gombócból akár dupla adagot is lehet készíteni, hiszen mindig az fogy el leghamarabb.
Olaszos húsgombócleves
Hozzávalók:
A gombóchoz:
- 50 dkg darált sertéshús
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 ek olaszos fűszerkeverék (vagy 1-1 kk szárított bazsalikom, rozmaring, oregánó, kakukkfű)
- 1 db tojás
- 1 db zsemle
- 1 csokor friss petrezselyem
- 10 dkg reszelt sajt
- ízlés szerint só, bors
A leveshez:
- 1 fej vöröshagyma
- 4 db közepes méretű sárgarépa
- 1 db fehérrépa
- 1 db zellergumó
- 2 db paradicsom
- 2 marék spenótlevél
- 2 marék friss bazsaliom
- 1 kk oregánó
- 1 kk rozmaring
- 1 löttyintésnyi fehérbor
- ízlés szerint só, bors
- kevés olaj
- tálaláshoz ízlés szerint reszelt parmezán
Elkészítés:
- A gombóc hozzávalóit gyúrjuk össze, a masszából formázzunk kisebb méretű golyókat.
- A zöldségeket tisztítsuk meg, kockázzuk fel, a spenótot és a bazsalikomot tépkedjük nagyobb darabokra.
- Az aprított vöröshagymát egy kevés olajon dinszteljük meg, majd adjuk hozzá a többi zöldséget.
- Ha a zöldségek megpirultak, öntsük fel vízzel (hogy ellepje őket), majd ízlés szerint fűszerezzük, adjunk hozzá egy löttyintésnyi fehérbort.
- Ha a leves elkezd forrni, tegyük bele a húsgombócokat, majd fedő alatt főzzük 40-50 percig.
- Tálaláshoz ízlés szerint szórjuk meg reszelt parmezánnal.