Mikor máskor, ha nem most? Szilvás gombócot a lábasba!

A nyár kedvenc finomsága.
Szilvás gombóc
Hozzávalók:
- 1 kg krumpli
- 40 dkg szilva
- 25-30 dkg liszt
- 25 dkg zsemlemorzsa
- 1 tojás
- porcukor
- fahéj
- só
- 2 ek olaj
A kép csak illusztráció
Elkészítés:
A meghámozott és felkockázott krumplit puhára főzzük, majd áttörjük és hagyjuk kihűlni. Ezután hozzáadjuk a lisztet, de csak fokozatosan, hogy lássuk, mennyit vesz fel. Ezután mehet bele az olaj, a tojás és egy csipet só. Miután alaposan összegyúrtuk a hozzávalókat, lisztezett deszkán kb. fél centiméter vastagságúra nyújtjuk, amelyből nagyjából 7x7 centiméteres lapokat vágunk. Az előzőleg fahéjas cukorral megszórt, megmosott, félbevágott és kimagozott szilvát a lapok közepére helyezzük, majd a sarkait összefogva gombócokat gyúrunk belőlük. A szilvás gombócokat forró, enyhén sós vízben megfőzzük, és akkor vesszük ki, amikor már feljöttek a víz felszínére. A gombócokat olajjal pirított zsemlemorzsában megforgatjuk és ízlés szerint megszórhatjuk porcukorral is.
További krumplis finomságokért lapozz!
Fotó, leadfotó: 123rf.com
Oldalak
