Mákos-cseresznyés süti két lépésben
A hideg szürke napokon mindig jól esik egy kis édesség. Készítsd el a mákos-cseresznyés sütit, a siker biztosan nem fog elmaradni.
Hozzávalók a serpenyőhöz, vagy egy 24 cm átmérőjű kapcsos tortaformához, vagy egy 22x22 cm-es sütőtálhoz:
• 200 g liszt
• 2 ek darált mák
• 100 g nádcukor
• 1 csomag sütőpor
• csipet só
• 140 ml natúr joghurt
• 2 tojás
• 1 tk vanília esszencia
• 60 g olvasztott vaj + pici vaj a forma kikenéséhez
• 400 g cseresznye
• mandulalap
• narancs-, barack- vagy eperlekvár
Elkészítés:
Első lépés
Keverjük össze a száraz elemeket, és a folyadékokat külön külön. Majd a nedves hozzávalókat keverjük bele a lisztes keverékbe. Vajazzuk ki a sütőformát. A masszára helyezzük rá bontással lefelé a felezett, és kimagozott cseresznyéket jó sűrűn, majd szórjuk meg mandulalapokkal is. Nem kell belenyomkodni.
Második lépés
180 fokos sütőben 25 percig süssük. A masszát hidegen tegyük a serpenyőbe. Villanytűzhelyen lefedve kezdjük el sütni 3-as fokozaton. Amikor már vörösen izzik a hőérzékelője a nyele alatt (körülbelül 3 perc), vegyük vissza takarékra a hőmérsékletet (1-es fokozat). Körülbelül 12-15 percig süssük. A serpenyőből egy lapos széles tányérra borítsuk ki a süteményt. Olyan lesz, mint egy kuglóf. A kisült süteményt kenjük át még melegen vékonyan lekvárral.