Libapecsenye boros szilvával
A libapecsenye talán az egyik legfinomabb étel, amivel egy szürke hétfői napot is feldobhatunk.
Hozzávalók
- 1 db hízott liba (átlagosan 8 kg)
- 1 db tisztított vöröshagyma
- 1 db birsalma
- 1 db citrom
- 2 kg aszalt szilva
- 1 db tisztított sárgarépa
- 1 db tisztított petrezselyemgyökér
- 2 dl soproni kékfrankos
- 1 gerezd fokhagyma
- majoránna, őrölt bors, só, őrölt szurokfű, bazsalikom, porcukor, egész fahéj, szegfűszeg
Elkészítés
A libát megtisztítjuk, a tokokat eltávolítjuk, jól megmossuk. Kívül-belül alaposan megsózzuk, belsejét majorannával, őrölt borssal, őrölt szurokfűvel, bazsalikommal fűszerezzük, teszünk bele pici fokhagymát, vöröshagymát, megmosott, negyedekre vágott birsalmát, valamint szálas petrezselyemzöldet. Az így előkészített libát megfelelő nagyságú tepsibe helyezzük, mellé rakjuk a szeletekre vágott tisztított sárgarépát és petrezselyemgyökeret, kevés vizet öntünk alá, majd sütőbe téve állandó locsolás mellett kb. három órán keresztül egyenletes pirosra, ropogósra sütjük. Ha a szaftját elsüli, kevés víz vagy csontlé hozzáadásával pótoljuk. A készre sült libát egyenlő darabokra vágjuk, saját szaftjával meglocsoljuk, és vörösborban párolt szilvával tálaljuk.
Adhatunk mellé hagymás resztelt burgonyát, vagy pezsgővel párolt vöröskáposztát is.
Vörösboros szilva készítése
A megmosott aszalt szilvát kevés cukorral, citrommal, szegfűszeggel és fahéjjal vörösborban, fedő alatt kb. 15-20 percig pároljuk. Adhatjuk a libapecsenyéhez hidegen, vagy a libaszaftjában melegítve, melegen.