Lekváros gombóc - Ebédnek és desszertnek is remek
A gombócot mindenki szereti, csupán a töltelék változik. Van, ahol csokit, de leggyakrabban lekvárt töltenek bele.
Hozzávalók
- 65 dkg krumpli
- 20 dkg liszt
- 1 ek búzadara
- 2 ek étolaj
- 1 tojás
- só
- Zsemlemorzsa
- Lekvár
Elkészítés
A krumplit héjastul főzzük meg, majd ha kész és kihűlt, szedjük le a héját. Egy kevés olajjal törjük át egy krumplinyomón. Mehet bele a liszt, a tojás, a só és a búzadara. Ha már homogén, kb. 2 centi vastagra nyújtjuk, 6x6 centisre. A közepére lekvárt halmozunk. A négyszögek széleit összefogjuk és lisztes kézzel gombócokat formálunk. Sós, forró vízbe, megfőzzük. Ha feljönnek a víz tetejére, kivesszük őket és pirított zsemlemorzsába forgatjuk. Porcukorral tálaljuk.