Látványos és egészséges: mandulás pisztráng
A pisztráng igazán finom húsú hal, és ha konyhakészen vásárolod, alig lesz dolgod vele, ellenben az ízélmény maradandó.
Mandulás pisztráng
Hozzávalók:
- 4 db pisztráng
- 10 dkg vaj
- 1 citrom
- 1 csokor petrezselyem
- 1 csokor kapor
- 2 szál kakukkfű (lehet 1 tk őrölt is)
- 1 szál rozmaring (lehet 1 tk őrölt is)
- 5 dkg szeletelt mandula
- 3 ek olivaolaj
- 1 dl fehérbor
- só, bors
Elkészítés:
A pisztrángot alaposan megmossuk, leszárítjuk, kívül-belül sózzuk és borsozzuk. A zöldfűszereket apróra vágjuk. A citromot meleg vízzel megmossuk, félbevágjuk. Az egyik felét vastag karikákra szeljük, a másik felének a levével pedig meglocsoljuk a halakat, kívül és belül. 7-8 deka vajat kisebb kockákra vágunk. A zöldfűszerekkel bekenjük a halak belsejét, beleteszzük a citromkarikákat és a vajat. A psiztrángokat 1 ek olajjal kikent tepsibe rakjuk és meglocsoljuk a maradék olajjal, valamint a borral. 180-200 fokos sütőben 15-20 percig sütjük. Míg a halunk sül, eéksztjük a mandulát. A maradék 2 dkg vajat felolvasztjuk egy serpenyőben, beledobjuk a mandulát és éppen csak átforgatjuk benne a magokat, amíg egy kis színt kapnak. Vigyázz, ezt kis lányhon csináld, különben megég. Ha a pisztráng megsült, szórd a tetejére a pirított mandulát, és már tálalhatod is.
Tipp: Tökéletes körete lehet a párolt répa, spárga, spenót, vagy vajon sütött, újburgonya is.