A franciák legpompásabb fogása: Coq au vin, azaz vörösboros kakas

Nem áltatunk azzal, hogy pikk-pakk megvan ez az étel, de azt garantáljuk, hogy ha valakinek elkészíted, totálisan megfőzöd vele.
Coq au vin - Vörösboros kakas
Hozzávalók
- 1 db kakas (fiatal)
- 1 üveg száraz, testes vörösbor
- 4 szál sárgarépa
- 40 dkg gomba
- 8 db egészen kicsi krumpli
- 1 kicsi zeller
- 1 nagyobb póréhagyma
- 1 fej fokhagyma
- 1 szál kakukkfű
- 1 szál rozmaring
- 3 db babérlevél
- 1 l húsleves (alaplé)
- 10 dkg vaj
- 15 dkg paradicsompüré
- pár szem egész bors
- pár szem borókabogyó
Elkészítés:
Hogy egyszerűsítsd a dolgod, kérd meg a hentest, hogy darabolja fel neked a kakast. Ha otthon csinálod: tisztísd meg, a mellet csonttal együtt vágd 4 részre. Nem szabad filézni (kicsontozni), mert a csontok adják a jó ízt az ételnek. A combokat felezd el: alsó és felső combra. A darabokat dörzsöld be sóval, borssal. A hagyma külső héját húzd le és karikázd fel, a zöld részét is (egészen addig, ahol a vége szétnyílik). A fokhagymát pucold meg, szedd gerezdekre. A gombát alaposan mosd meg, szárítsd le. A répát hámozd meg és vágd 2-3 centis darabokra. A zellert pucold meg és vágd 2-3 centis kockákra. A krumplit alaposan sikáld le. A vajat tedd egy vastag falú lábosba, dobd bele a hagymát és rá a húsokat. Pirítsd addig, míg minden oldalán színt kap a hús. Ekkor vedd ki a hagymát és a kakast, és folytasd a pirítást a zöldégekkel. Ha ez megvan, add hozzá a paradicsompürét, majd a vörösbort is. Pakold vissza a lábosba a húsokat, a hagymát, dobd mellé a fokhagymákat, a borst, a borókát, a zöldfűszereket, és öntsd fel az egészet annyi húslevessel, hogy ellepje. Takaréklángon minimum két órát főzd, vagy addig, amíg teljesen meg nem puhul a hús. Időnként ellenőrizd és ha elfőné a levét, a húslevesből pótold. Mindig csak annyival, hogy a végén jó sűrű szaftja maradjon ennek az isteni egytálételnek.
Még két vörösboros recept a következő oldalon!
Fotó: taste.com
Oldalak
