Ezt tedd, hogy még ízletesebb legyen a krémlevesed – Többé nem fogod másképp készíteni
A krémleves egy igazán hálás műfaj, hiszen tökéletes gyors vacsora és rengetegféleképpen variálható attól függően, hogy éppen milyen zöldségféle található az otthonunkban. Bár a krémlevesek önmagukban is finomak, egy apró praktikával még intenzívebbé tehetjük a meleg leves ízét. Mutatjuk, hogyan.
Zöldségkrémleves
Hozzávalók:
- 1 kg tetszés szerinti zöldség (cukkini, zeller, fehér-, vagy sárgarépa, burgonya, karalábé)
- 2 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 nagyobb fej paradicsom
- 1 l alaplé vagy 1 db leveskocka
- 200 ml tejszín (lehet növényi is)
- 1 ek szárított oregánó
- 1 ek szárított bazsalikom
- 1 kk szárított kakukkfű
- ízlés szerint só, bors
- kevés vaj és olaj keveréke
Elkészítés:
- A zöldségeket pucoljuk meg, kockázzuk fel.
- A felaprított vöröshagymát kezdjük el egy kevés olaj és vaj keverékén dinsztelni.
- Ha a hagyma már üveges, adjuk hozzá a felkockázott paradicsomokat és pirítsuk néhány percig.
- Adjuk hozzá a felkockázott leveszöldségeket, a zúzott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk és pirítsuk további 4-5 percig.
- Ha a zöldségek elkezdtek pirulni és átvették a paradicsomos alap színét, öntsük fel annyi vízzel vagy alaplével, hogy ellepje. Ízlés szerint ízesítsük leveskockával, illetve az oregánóval, bazsalikommal és kakukkfűvel. Főzzük 15-20 percig, amíg a zöldségek megpuhulnak.
- Ha a zöldségek kellőképpen puhák adjuk hozzá a tejszínt, majd botmixerrel vagy turmixgépben az egészen turmixoljuk simára.
- Ha elkészült, még egyet forraljunk rajta.
- Tálaljuk ízlés szerint pirított baconkockával vagy fenyőmaggal, reszelt sajttal.