A legjobb dolog, ami a krumplival történhet – Krémes, szaftos rakott burgonya
Bár mindannyian tudjuk, hogy a krumpli nem diétás étel, egy pillanatra tegyük félre ezt a tényt és gondoljuk át, mennyi csodálatos fogás készíthető belőle – a habos krumplipüré, a ropogós sült burgonya, az isteni majonézes burgonyasaláta vagy egy jóféle krumplifőzelék egytől-egyik elemi boldogsággal töltik el az embert. És akkor nem is beszéltünk még a krémes, szaftos rakott burgonyáról, ami aztán tényleg ennek a sokoldalú zöldségnek a megdicsőülése.
Rakott burgonya
Hozzávalók:
- 1,2 kg burgonya
- 8 db tojás
- 300 g parasztkolbász
- 200 g házi szalonna vagy bacon
- 600 ml tejföl
- 300 g reszelt sajt
- kevés vaj a tepsi kikenéséhez
- ízlés szerint só
Elkészítés:
- A tojásokat főzzük keményre (8-10 percig), majd pucoljuk meg és karikázzuk fel.
- A kolbászt és a bacont karikázzuk, illetve kockázzuk fel.
- A burgonyát mossuk meg, majd héjastól tegyük fel sós vízben főni. Akkor jó, ha még nem teljesen puha, de azért már könnyedén beleszúrhatunk egy villát.
- Ha a burgonya megfőtt, szabadítsuk meg a héjától és vágjuk karikákra.
- A sajt felét keverjük össze a tejföllel.
- Egy hőálló tálat vajazzunk ki, majd rakjuk ki benne egy rétegben a karikákra vágott burgonyát.
- A burgonyát kenjük meg gazdagon a sajtos tejföl egy részével, majd szórjuk meg egyenletesen a karikákra vágott kolbásszal, szalonnával, illetve tojással.
- Rakjunk le egy újabb réteg burgonyát, majd a fenti műveletet ismételjük addig, amíg a hozzávalók el nem fogynak.
- A tetejét szórjuk meg a maradék reszelt sajttal, majd 200 fokra előmelegített sütőben süssük 35-40 percig.