Érik a szilva, itt az ideje egy isteni szilvás gombócnak

Emlékszel még a dalra: "A felszín édes hó, rajta aranyszínű morzsa!" És akkor most nézzük a belsejét is!
Klasszikus szilvásgombóc
Hozzávalók:
- 10-15 db szilva kimagozva
- 10-15 db kockacukor
- fahéj
- 50 dkg krumpli
- 15 dkg liszt
- 3 dkg vaj
- 1 tojás
Tetejére:
- 7 dkg vaj
- 10 dkg zsemlemorzsa
- 1 ek cukor
- porcukor
Elkészítés:
A krumplit tedd fel sós vízbe főni. Főzheted héjában, vagy megpucolva is, egy lényeg: puha legyen. Még melegen törjük össze. Gyúrjuk össze a liszttel és az olvasztott vajjal. Rugalmas tésztát kell kapnunk. Ha túl lágy, adjunk hozzá egy kevés lisztet, ha kemény, vajat. Kinyújtjuk, olyan fél centi vastagra, és négyzetekre vágjuk. Mindegyik négyzet közepébe egy szilvát teszünk, abba pedig a mag helyére egy kockacukor és egy kis fahéj kerül. Gombóccá gyúrjuk és forrásban lévő, sós vízben kifőzzük. Ha feljön a gombóc a víz tetejére még hagyd egy kicsit, aztán vedd ki. A zsemlemorzsát vajon megpirítjuk, úgy hogy szórunk bele cukrot is - így eg kicsit karamellizáljuk a morzsát. A kifőtt gombócokat meghempergetjük benne. Tálaláskor nem spórolunk a porcukorral, és mehet rá egy lehelletnyi fahéj is.