Isteni palócleves
Szívesen meglepnéd a szeretteidet egy finom palóclevessel ebédre vagy vacsorára, de nincs hozzá recepted? Most már ez sem jelenthet akadályt.
Hozzávalók
- 800 g báránylapocka (színhús)
- 100 g zsír
- 400 g tisztított vöröshagyma
- 500 g tisztított rózsaburgonya
- 500 g tisztított zöldbab
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 db babérlevél
- ½ cs petrezselyemzöld
- 5 dl tejföl
- 3 dl fehérbor
- 2 l csontlé
- 1 db citrom
- só, kalocsai édesnemes paprika, köménymag, piros arany, liszt
Elkészítés
A báránylapockát apró kockákra vágjuk, majd alaposan megmossuk. Zsíron finomra vágott hagymát aranysárgára pirítunk. Hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, köménymagot, és egy késhegynyi piros aranyat, és megszórjuk kalocsai édesnemes fűszerpaprikával. Rátesszük a kockára vágott bárányhúst, megsózzuk és fedő alatt 30 percig pörköljük. Időnként adunk hozzá egy nagyon pici csontlevet. A bárányhús főzése közben a rózsaburgonyát apró kockára vágjuk. A zöldbabot három centiméteresre vágjuk és félretesszük. Mikor a hús félig megfőtt, hozzáadjuk a kockára vágott rózsaburgonyát, zöldbabot, és felengedjük csontlével. Sózzuk, babérlevéllel ízesítjük, és lassú tűzön készre főzzük. Tejfeles habarást készítünk (liszt és tejföl), és a forrásban levő leveshez adjuk. Megszórjuk finomra vágott petrezselyemzölddel. Ízesítjük asztali fehérborral és szűrt citromlével. Házilag készített csipetkével tálaljuk.
Tudd meg, hogy mi a tökéletes sült gesztenye titka!
Fotó: mjksz.hu