Illatos csirke korma – Indiában is így készítik
Az indiai csirke korma (nemzetközi nevén chicken korma) egy igazi égben köttetett étel – egy illatos, krémes ragu, amelynek már az első kóstolásnál a rabjaivá válhatunk. Egy különleges ízvilágú étel, amelyhez ugyan viszonylag sokféle fűszer kell, de az elkészítése közel sem bonyolult.
Indiai csirke korma
Hozzávalók:
- 50 dkg csirkemellfilé
- 1 doboz görög joghurt vagy kókuszkrém
- néhány szem mandula és kesudió vegyesen
- 1 ujjnyi gyömbér reszelve
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 közepes méretű lilahagyma
- ¼ tk kurkuma
- 1 tk őrölt chili vagy fűszerpaprika
- 1 tk garam masala fűszerekeverék
- 4-5 egész kardamom mag
- 3-4 szem szegfűszeg
- 1,5 tk őrölt koriander
- 1 babérlevél
- 1 rúd fahéj
- ½ tk só
- olaj vagy ghee (tisztított vaj) a sütéshez
Elkészítés:
- A páchoz keverjünk össze 3 ek joghurtot vagy kókuszkrémet, reszelt gyömbért, zúzott fokhagymát, chilit vagy fűszerpaprikát, garam masala fűszerkeveréket és sót – ebben a keverékben pácoljuk a csirkét 1-2 órát vagy akár egy éjszakát.
- Amíg a csirke pácolódik, készítsük el a szószt. Olvasszunk fel egy kevés olajat vagy gheet és dobjunk rá 3-4 kardamomot. Adjuk hozzá a cikkekre vágott lilahagymát és hagyjuk kissé megkaramellizálódni.
- Ha a hagyma már szép barna, adjunk hozzá néhány szem mandulát és kesudiót vegyesen.
- Ha elkészült, adjuk hozzá a maradék joghurtot vagy kókuszkrémet (kb. ¾ doboznyi) és egy robotgép segítségével turmixoljuk simára. Szükség esetén adhatunk hozzá egy kevés vizet, hogy megfelelően krémes legyen.
- Kevés zsiradékon pirítsunk illatosra egy babérlevelet, 3-4 szem szegfűszeget és egy rúd fahéjat. Adjuk hozzá a csirkét és süssük 5-10 percig.
- Adjuk hozzá a szószt és öntsük fel fél bögrényi vízzel. Ízlés szerint sózzuk, fűszerezzük még tovább a használt fűszerekkel.
- Fedő alatt főzzük addig, amíg a hús puha nem lesz. Szükség esetén adhatunk még hozzá vizet, hogy elég krémes legyen a végeredmény.
- Tálaljuk rizzsel, esetleg indiai naan kenyérrel.