Tepertős pogácsa: Hajtogasd így, és lepipálod még a nagyiét is!
Egy sós sütemény, ami sosem megy ki a divatból.
Tepertős pogácsa
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg tepertő
- 3 dkg élesztő
- csipetnyi cukor
- 4 dl tej
- 10 dkg zsír
- 1 tojás
- só
Elkészítés:
Az élesztőt egy kevés tejben a cukorral felfuttatjuk, majd hozzáadjuk a tálba szitált, megsózott liszthez. Belekanalazzuk a zsírt és annyi tejet öntünk hozzá, hogy egy lágy tésztát kapjunk. Meleg helyen egy órán át, konyharuhával letakarva kelesztjük. Ezután lisztezett deszkán kinyújtjuk, vékonyan megkenjük olvasztott zsírral, meghintjük finomra darált tepertővel és négybe hajtjuk. Összehajtogatva hagyjuk 15-20 percet, majd az előző műveletet - nyújtjuk, megkenjük zsírral, megszórjuk tepertővel és négyrét hajtjuk - négyszer egymás után megismételjük. Ha megvagyunk, utoljára kinyújtjuk, bevagdossuk, kiszaggatjuk és a pogácsák tetejét megkenjük a felvert tojással. Kizsírozott tepsiben, 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt pirosra sütjük.