Hagyományos és ízletes meggyes pite
Ne sajnáljuk rá az időt, hogy kimenjünk a kertbe érett meggyeket szedni a fáról, mert amellett, hogy egy remek családi programnak nézünk elébe, alapanyagot is gyűjtünk egy mennyei desszerthez.
Hozzávalók
A tésztához:
- 20 dkg liszt
- 12 dkg vaj
- só
- 1 tojás sárgája
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 evőkanál cukor
- 2 evőkanál tejföl
- 1 evőkanál zsemlemorzsa
- 1 tojásfehérje
A töltelékhez:
- 30 dkg magozott meggy
- rumaroma
- fahéj
- 2 evőkanál cukor
- 1 púpozott evőkanál étkezési keményítő
Elkészítés
A lisztet morzsoljuk el a vajjal, majd gyúrjuk össze a tészta többi összetevőjével. Aztán vegyük kétfelé, nyújtsunk belőlük téglalapokat, majd az egyiket tegyük a tepsi aljára. Szurkáljuk meg villával, szórjunk rá zsemlemorzsát. A meggyet főzzük össze a fahéjjal, cukorral, rumaromával és annyi vízzel, amennyi pont ellepi a lábas tartalmát. Utána két evőkanálnyit vegyünk ki a levéből, és keverjük csomómentesre a keményítővel, majd öntsük vissza. Pár perc alatt főzzük sűrű állagúra, majd hagyjuk állni. Utána öntsük rá a tepsiben lévő tésztára, majd a még szabad téglalappal fedjük be. Szurkáljuk meg ennek is a tetejét, kenjük le tojásfehérjével, és 175 fokra előmelegített sütőben süssük 35-40 percig. Hidegen, kockákra vágva tálaljuk.
Ha kedveled a meggyes sütiket, kóstold meg a meggyes Rotschild-piskótát is!