Ha tavasz, akkor borsóleves – mennyei fogás 30 perc alatt
![](https://www.femcafe.hu/sites/default/files/styles/story_hero/public/images2021/cikkek/peasoup_123rf_receptek_lead.png?itok=bhsmXorA)
Sokunk kedvence a borsóleves, de mindannyian kicsit máshogy szeretjük. Most egy tavaszi változatot hoztunk el nektek, kevés tejszínnel és sok zöldséggel. Kiváló fogás lehet egy laza délután, vagy egy vasárnapi ebéd alkalmával is.
Hozzávalók – 4 főre
- 2 ek olaj
- 2 szál sárgarépa
- 2 szál fehérrépa
- 1 fej hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 tk paradicsompüré
- 1 tk pirospaprika
- 1,2 l víz vagy zöldségalaplé
- só, bors
- 1 ek keményítő
- 50 ml tejszín
- 300 g zsenge zöldborsó
- pár csepp citromlé
- 1 csokor petrezselyemzöld
Elkészítés
A tavaszi borsóleves elkészítéséhez az olajat egy lábasba öntjük, a sárgarépát és a fehérrépát kisebb kockákra vágjuk. Az olajat felhevítjük, és rádobjuk a répákat, valamint a finomra vágott hagymát és a zúzott fokhagymát, majd pár perc alatt közepes lángon lepirítjuk őket. Rádobjuk a paradicsompürét, a pirospaprikát, és felöntjük a vízzel vagy alaplével.
Sózzuk, borsozzuk, és kb. 20 percig főzzük vigyázva, hogy a zöldségek ne főjenek szét. A keményítőt kikeverjük a tejszínnel, és a levesbe csorgatjuk folyamatos keverés mellett, beledobjuk a zöldborsót is, és még 5 percig főzzük a levest. Végül kevés citromlével ízesítjük, és apróra vágott petrezselymet szórunk bele.