Gluténmentes, gyors túrógombóc
Csak két alapanyagot kell kicserélni, hogy gluténérzékenyek is falhassák a gombócokat
Gluténmentes, habkönnyű túrógombóc
Hozzávalók:
Gombóc:
- 50 dkg túró
- 3 tojás
- 3 evőkanál cukor
- 10 kukorica-vagy rizsdara (előbbi mindenhol kapható, utóbbival finnomabb)
- csipet só
Bunda:
- 10 dkg kókuszreszelék
vagy
- 10 dkg zsemlemorzsa
- 2 ekcukor
- pici olaj
Tetejére:
- rengeteg tejföl
- porcukor
Elkészítés:
A túrót villával összetörjük, a tojások fehérjéjét habbá verjük pici sóval. A túróba belekeverjük az összes hozzávalót. Óvatosan beleforgatjuk a habot is. Egy nagy lábosban vizet forralunk (sózzuk). Amíg felforr, megcsináljuk a prézlit is (ha ezt választjuk). Addig a massza pihenjen, hogy a gríz kicsit megdagadjon. Serpenyőben olajat hevítünk, beleszórjuk a zsemlemorzsát és meghintjük 2-3 ek cukorral (még finomabb, ha barnacukrot használunki). Addig kavargatjuk, míg aranybarna színt kap. Vizes kézzel gombócot formázunk, beledobjuk a forrásban lévő vízbe. Ha a gombócok feljöttek a víz tetejére, még 2-3 percig főzzük. Szűrőkanállal kivesszük és rögtön a pirított zsemlemorzsába, vagy a kókuszreszelékbe dobjuk. Jól meghempergetjük benne. Sok tejföllel, porcukorral tálaljuk.