Gluténmentes csokis cookie
Ezt a lisztmentes csokis sütit bátran fogyaszthatják azok is, akik glutén-érzékenységgel küszködnek.
Hozzávalók
- ¾ csésze zabpehely
- ¼ teásk. szódabikarbóna
- 1 csipetnyi só
- 2 ek. barnacukor (ne helyettesítsük simával)
- 2 ek. csokoládépasztilla vagy apróra vágott csokoládé
- 1-2 ek. tej
- 1 ek. olvasztott margarin
Elkészítés
Jól keverjük össze a száraz alapanyagokat, majd adjuk hozzá a tejet, a margarint és a csokoládépasztillát. Végül tegyünk a tepsibe sütőpapírt, formázzunk kis golyókat, lapítsuk le kicsit a tetejüket, majd előmelegített sütőben süssük 6-8 percig 185 fokon.
Amire mindenképp figyelj!
A zab alapvetően gluténmentes, azonban a termesztési, feldolgozási folyamatok során szinte garantáltan találkozik, szennyeződött glutén tartalmú gabonával, ezáltal gluténmentes diétát folytató betegek nem fogyaszthatják.
A magyar piacon is megjelent már a diétába beilleszthető zabpehely, azonban ezen termékek gyártója garantálja, hogy nem fordulhat elő keresztszennyeződés, ezt a csomagoláson fel is tüntetik, illetve laborpapírokkal igazolják. Tehát egy gluténérzékeny beteg csak az ilyen zabterméket fogyaszthatja egészségkárosodás nélkül. (Vajda-Nagy Erika, dietetikus)
Fotók: goodearthmill.com, chocolatecoveredkatie.com