A hónap édessége: Mennyei gesztenyetorta
A november nagy slágere egyértelműen a gesztenye, ráadásul mivel is lehetne jobban megkoronázni az ünnepek előtti időszakot, mint egy isteni krémes tortával.
Mennyei gesztenyetorta
Hozzávalók a tésztához:
- 4 tojás
- 4 ek víz
- 25 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 12 dkg liszt
- 5 dkg étkezési keményítő
- fél tk sütőpor
Hozzávalók a krémhez:
- 50 dkg gesztenyepüré
- 15 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 ek rum vagy rumaroma
- 500 ml tejszín
- 10 dkg savanykás lekvár
Elkészítés
A tésztához keverjük össze a tojásfehérjét a hideg vízzel, és szép lassan adjuk hozzá a cukrot és vaníliás cukrot. Miután a tojássárgáját is hozzákevertük, az összedolgozott lisztet, étkezési keményítőt és sütőport is adjuk a masszához. A tésztát egy sütőpapírral kibélelt tepsiben 170 fokon legalább háromnegyed óráig süssük. A tésztát legalább fél, de lehetőség szerint inkább egy napig hagyjuk szikkadni.
A krémhez a gesztenyepürét habverővel kezdjük el felverni, és eközben fokozatosan adjuk hozzá a rumot és a tejet. A porcukor és a vaníliás cukor hozzákeverését követően verjük kemény habbá a tejszínt, és ezt is forgassuk a masszába. A félbevágott tortalapok közül az elsőre lekvárt kenjünk, az erre borított második lapra pedig a gesztenyekrém felét. A krém maradék részét simítsuk el a torta külső részén.