Recept

Drága az egészséges étkezés? 5 szakértői tipp, hogy a hideg évszakban is tudatosan táplálkozz

Rohanó életmódunk jelentősen megnehezíti az egészséges táplálkozási szokások kialakítását. A szakértő segít, hogy a hideg évszakban is tudatosan alakíthassuk étkezésünket.

Egészséges és pénztárcabarát táplálkozás

A mindennapos rohanás közepette sokszor csak délután vesszük észre, hogy kimaradt az ebéd vagy megint a nem túl egészséges nassolnivalókkal próbáltunk feltöltődni. Egy kis előre tervezéssel azonban nem csak kiegyensúlyozottabban étkezhetünk, de a pénztárcánknak és a környezetnek is jót tehetünk. A Rama szakértője most összegyűjtött pár tippet, amelyek segítségével időt spórolhatunk, változatosan és fenntarthatóan táplálkozhatunk az év utolsó hónapjaiban is.

Mi van otthon?

Vásárlás előtt az első és legfontosabb lépés, hogy átnézzük, milyen ételek vannak az otthonunkban. Ezzel elkerülhetjük, hogy véletlen túlzott mennyiséget halmozunk fel egy-egy termékből, amiket utána nem tudunk felhasználni és a szemétben kötnek ki.

Emellett nézzük át a meglévő élelmiszerek állapotát és lejárati dátumát: ha azt látjuk valamelyik alapanyagnál, hogy sokáig nem tudjuk már tárolni, vegyük előre a heti menü tervezésekor.

Állítsuk össze a menüt!

A bevásárlást megelőzően írjuk össze, hogy milyen ételeket szeretnénk a következő napokban, hetekben elfogyasztani – ezzel elkerülhetjük az impulzusvásárlást és hogy a későbbiekben a kimaradt alapanyagokért újabb köröket kelljen futni.

A menü összeállítása során azokat a fogásokat célszerűbb előre venni, amelyek gyorsabban megromló alapanyagokból készülnek, például friss zöldségekből, tejtermékekből. Tovább eltarthatóak például a hüvelyesek, száraz alapanyagok, tészták, margarinok – az ezekből készült ételeket akár a hónap második felére is időzíthetjük.

Az egészséges táplálkozásnak nem kell feltétlenül drágának lennieAz egészséges táplálkozásnak nem kell feltétlenül drágának lennie

Szezonális alapanyagok

A pénztárcánknak és a környezetünknek is jót teszünk, ha szezonális alapanyagokból vásárolunk be a családnak – ezekből is izgalmas ételek kerülhetnek az asztalra. Novemberben például a sütőtök, répa- és gombafélék, gyümölcsök közül pedig az alma, körte és a naspolya is megterem, így ezeket biztosan frissen és költséghatékonyan tudjuk beszerezni.

A klasszikus főzelékeken túl rendkívül változatosan variálhatjuk ezeket a zöldségeket, gyümölcsöket: szezonális alapanyagokból egy kis margarin hozzáadásával készíthetünk például almás-zelleres vöröslencsét, töltött karalábét vagy akár vöröslencsés szendvicskrémet is.

Cikkünk folytatódik, lapozz.

Fotó: pexels.com / Ella Ollsson

Oldalak

Video Ha ezt csinálja a mobilod, éppen most lopják az adataidat
Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time 0:00
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • captions and subtitles off, selected
      Hirdetés
      Recept
      Lifestyle
      A csillagok most nem pihennek: három csillagjegy különösen erős energiák kereszttüzébe kerül a héten. Vajon te is köztük vagy?
      Lifestyle
      Vannak hetek, amikor minden egy csapásra megváltozhat – három csillagjegy most pontosan ilyen időszak elé néz. Az univerzum fontos döntések elé állítja őket, melyek hosszú távon formálhatják életük...
      Lifestyle
      Ahogy a Z generáció egyre több tagja lép be a munkaerőpiacra, a fiatal munkavállalók megtanulják kihasználni a rendszert, hogy megszerezzék a kontrollt a munkakörnyezetük felett.
      Sztárok
      Bizonyára sok rajongó ült a tévéképernyők előtt szomorúan A Nagy Duett második élő show-jának végén, ugyanis egy olyan páros esett ki a zsűri és a nézők pontjai és szavazatai alapján, akiket bizony...
      Lifestyle
      Az Ikreket bajba sodorhatja egy ígéretesnek tűnő ajánlat. Napi horoszkóp.
      Sztárok
      A TV2 sztárja egy Kiss Márk által tervezett ruhában tündökölt Till Attila mellett, és bizony azt kell mondjuk, lélegzetelállító volt benne.