Fánk minden mennyiségben - Csöröge fánk
A szájhagyomány szerint a fánkot egy véletlennek köszönhetjük: egy szép nap hatalmas sor állt egy bécsi pékség előtt, a kenyerek viszont nem készültek el időben, ezért az emberek elégedetlenkedni kezdtek, mire a pékmester özvegye begurult, felkapott egy darab tésztát és a zúgolódó tömeg felé hajította, de elvétette a dobást, s a tészta a forró olajban landolt. Így jött létre e desszert.
Hozzávalók
• 40 dkg liszt
• 8 dkg vaj
• 2 evőkanál kristálycukor
• 1 dl tejföl
• 5 tojássárgája
• csipet só
Elkészítés
A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzáadjuk a többi alapanyagot és rugalmas tésztává gyúrjuk. Ezután a tésztát két részre osztjuk, s letakarva 1 órát pihentetjük a hűtőben, majd körülbelül 2 mm vastagságúra nyújtjuk, s késsel 10×5 cm-es lapokat vágunk belőlük. A lapok közepét hosszában bevágjuk, s egyik végüket áthúzzuk a nyíláson, majd forró olajban 2-2 percig sütjük a fánkokat. Ha lecsöpögtek, porcukorral megszórva fogyasztjuk őket.