Fagyasztani, vagy nem fagyasztani - ez itt a kérdés!?
A helyzetünket kicsit sem könnyítik meg a táplálkozás és az egyes ételcsoportok körül újra és újra megjelenő viták, pro és kontra érvek, vagy éppen tévhitek. Az egyik ilyen folyamatosan napirenden lévő téma a gyorsfagyasztott kontra nyers, zöldség, gyümölcs kérdésköre. (x)
Amit biztosan nem gondoltál volna
Még ma is sokan gondolják úgy, hogy a gyorsfagyasztott zöldségek nagyon kevés vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak. Ezzel szemben az igazság az, hogy a fagyasztva tartósított élelmiszerek nem csak megőrzik tápanyagtartalmukat és természetes állagukat, de sokáig eltarthatóak, szezontól függetlenül bármikor elérhetőek, és percek alatt elkészíthetőek. Az ízük pedig pont ugyanolyan finom, mint a friss zöldségeké, gyümölcsöké. Arról nem is beszélve, hogy nagyon komoly minőségbiztosítási szűrőn kell átesniük, mielőtt forgalomba kerülnének.
Nézzük meg, minek is köszönhető mindez?
Gyorsaság!
A fagyasztott zöldségek és gyümölcsök a betakarítást követően órákon belül feldolgozásra kerülnek. Mivel a fagyasztási folyamat során csak csekély mértékű tápanyagveszteséget szenvednek el, megőrzik magas vitamin és ásványi anyag tartalmukat, ezzel fokozva az egészségünket. Ellentétben, a friss zöldségek, gyümölcsök sokszor csak napok, hetek alatt jutnak el az étkező asztalunkra, és a szállítás, raktározás ideje alatt szép lassan el is veszítik vitamin és ásványi anyag tartalmukat. A friss, puha húsú gyümölcsök és zöld színű zöldségek, szobahőmérsékleten való tárolás esetén naponta C-vitamin tartalmuk 15%-át is elveszthetik.
Technológia!
A gyorsfagyasztással történő tartósításnak az a lényege, hogy az élelmiszeripari alapanyagokat a lehető legrövidebb idő – a zöldségek, gyümölcsök esetében ez néhány perc - alatt kell lefagyasztani mínusz 18-22°C-ra. Ennek következtében az élelmiszereket alkotó nagymennyiségű víz (ez a zöldségek esetében 60-90 %) apró jégkristályok formájában fagy meg, így a felengedtetéskor nem roncsolódik a sejtfal. Az apró jégkristályoknak köszönhetjük azt is, hogy a gyorsfagyasztás után kiengedett termék nem ereszt túl sok levet, megőrzi az alapanyag eredeti alakját és színét, hasznos anyagait, vitaminjait, még az illatát is. Ez többek között annak is köszönhető, hogy ezen a hőmérsékleten gyakorlatilag megáll az ételek romlását okozó mikroorganizmusok tevékenysége.
Praktikus felhasználhatóság!
A háziasszonyok jelentős időt és fáradságot spórolhatnak meg, ha ezeket a termékeket választják, hiszen már eleve felhasználásra alkalmas állapotban kerülnek hozzájuk a boltok polcairól. Nincs szükség órákig tartó zöldségtisztításra, borsófejtésre, áztatásra, azonnal elkészíthetőek belőlük a finomabbnál finomabb ételek. A gyorsfagyasztott élelmiszerekből ma már gyakorlatilag ugyanolyan a kínálat, mint a friss árukból a piacon. A gyorsfagyasztott élelmiszereket minőségromlás nélkül 3-12 hónapig tárolhatjuk biztonságosan a háztartási fagyasztóban. A FEVITA gyorsfagyasztott zöldségek és gyümölcsök megfelelő tárolás mellett 2 évig megőrzik minőségüket.
A mi kedvencünk
A gyorsfagyasztott zöldségek piacán szerencsére igen nagy a választék, hiszen egyedi összeállításokkal és mixekkel is találkozhatunk a boltok polcain. A mi egyik nagy kedvencünk a rizses zöldségkeverék, ami húsok mellé párolt köretként, vagy sajttal gazdagítva egytálételként is fogyasztható. Könnyen elkészíthető, hagyományos módon mindössze 6-8 perc, mikrohullámú sütőben pedig 9 perc alatt kész! Egyszerűen mennyei!
Adalékanyag és vegyszermentes
A gyorsfagyasztott zöldségekkel, gyümölcsökkel télen-nyáron táplálhatjuk szervezetünket ásványi anyagokkal, vitaminokkal, rostokkal. Garantáltan frissebb, mint a raktárakban télen tárolt “friss” áruk. Fontos szempont, hogy a gyorsfagyasztással történő tartósítás teljesen vegyszermentes, az eljárás során semmilyen adalékanyag nem kerül a tiszta alapanyaghoz.
További információkért látogass el a fevita.hu weboldalra!