Eperlekváros bukta gazdagon töltve - Kényeztetés reggeltől estig!

Nálunk a család nagyon szereti a finom péksüteményeket reggelire, azonban ezek a csemegék még jobban esnek, ha házilag készítjük el őket. Mivel az ünnepek között több időnk van, nem hiányozhat a repertoárból egy omlós, isteni lekváros bukta, mely nem csak napindítóként, hanem bármikor tökéletes kényeztetést nyújt számunkra. Mutathatom a receptet?
Hozzávalók
- fél kg liszt
- 2 db tojás
- 3 dkg élesztő
- 2 ek cukor
- 3 dl tej
- csipetnyi só
- 1 bögre eperlekvár
- 2-3 ek zsír
Elkészítés
Az élesztőt 1 dl langyos, cukros tejben feloldjuk. A lisztet mély tálba tesszük, és a tejben feloldott élesztőt beleöntjük. Kevés liszttel kovászt készítünk. Liszttel megszórjuk, és 15-20 percig kelni hagyjuk. A megkelt kovászhoz adjuk a felvert tojást, a sót, a tejet. Összekeverjük, kidagasztjuk. Ha a tészta hólyagosodik, akkor adjuk hozzá a fele langyos zsírt, és tovább dagasztjuk, amíg az edénytől kezd elválni. A tésztát az edény oldalánál körbe lenyomogatjuk, kevés liszttel megszórjuk, ruhával letakarjuk, és meleg helyen háromnegyed óráig kelni hagyjuk. A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, és könnyedén cipóra gyúrjuk. Hagyjuk így pár percig. Nyújtófával kisujjnyi vastagra sodorjuk. Kb. 8 cm-es kockákra vágjuk. Középre egy fél kanál eperlekvárt teszünk, összegöngyölítjük, és zsírozott tepsibe rakjuk úgy, hogy a hajtás alulra kerüljön. A tetejét és az oldalát langyos zsírral bőségesen megkenjük. Ha a tepsi megtelt, langyos helyen kelesszük duplájára és egyenletes tűznél süssük meg. A tepsiből vagy ruhára, vagy deszkára borítjuk, és csak a tálalásnál szedjük szét. Ha jól bezsíroztuk a bukta oldalát, akkor könnyen szétszedhetjük. (Tölthetjük ízlés szerint másféle lekvárral, dióval, mákkal is akár.) A tetejét meghintjük porcukorral és kész is vagyunk.
Még több édes receptért kattints a következő oldalra!
Fotók: 4.bp.blogspot.com
Oldalak
