Diabetikus mézes szelet
![](https://www.femcafe.hu/sites/default/files/styles/story_hero/public/default_images/image_not_found.jpg?itok=wJ8HDSE6)
A cukorbetegeknek nem kell szomorkodniuk, hiszen ők is ehetnek édességet, mindössze oda kell figyelniük, hogy miből készítik ezeket. A következő recept direkt diabetikusoknak készült, tehát sütésre fel!
Hozzávalók kb. 35 szelethez
A tésztához:
- Tetszik az oldal?
Nyomj itt egy nagy
Tetszik-et és gyere
máskor is! - 5 dkg margarin/vaj
- 5 ek. zsírszegény tej
- 2 ek. méz (méz helyett a cukorbetegek használjanak diabetikus mézet)
- 45 dkg liszt
- 8 ek. édesítőpor
- 1 mk. szódabikarbóna
A krémhez:
- 5 dl zsírszegény tej
- 4 púpos ek. búzadara
- 12,5 dkg vaj
- 5 ek. édesítőpor
- 1 ek. vaníliaaroma
- 1 ek. rumaroma
A mázhoz:
- 3 ek. Canderel kakaópor
- 5 ek. zsírszegény te
- 1 ek. rumaroma
- 5 dkg vaj
Elkészítés
A krémhez felforraljuk a tejet, beleszórjuk a búzadarát, és hagyományos, de sűrű tejbegrízt főzünk. Hagyjuk teljesen kihűlni. A tésztához a tojást a margarinnal/vajjal simára keverjük, hozzáadjuk a tejet, a mézet, és eldolgozzuk. Kisebb adagokban beleszitáljuk a lisztet, belekeverjük az édesítőport, a szódabikarbónát, és alaposan összedolgozzuk. Ha nehezen áll össze, öntsünk hozzá még kevés tejet. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük.
A masszát három részre osztjuk, és egyenként kb. 20 x 35 cm nagyságú téglalappá nyújtjuk. A tepsink hátoldalát kibéleljük sütőpapírral, vagy megvajazzuk, meglisztezzük, és a lapokat a sütőben világosra sütjük (kb. 10 perc). A kész lapot tálcára csúsztatjuk. A hideg tejbegrízbe keverjük a vajat, az édesítőport, a vaníliaaromát és a rumaromát. Alaposan összedolgozzuk.
A krémet két részre osztjuk (az egyik adagot ételfestékkel vagy lekvárral rózsaszínre színezhetjük). Az alsó tésztalapot megkenjük az egyik adag krémmel, beborítjuk a középső lappal, és elsimítjuk rajta a maradék krémet. A harmadik (a legjobban sikerült) tésztalapot ráfektetjük, kissé lenyomkodjuk.
A mázhoz a kakaót felforrósítjuk a tejjel, félrehúzzuk, belekeverjük a rumaromát és a vajat. A süteményre csorgatjuk, hagyjuk megszáradni. Csak másnap szeleteljük! Rombuszokra vágjuk, így mutatósabb.
Kóstold meg a diabetikus lekváros linzert is!
Fotók: tamutimes.tamu.edu
Oldalak
![](https://www.femcafe.hu/sites/default/files/images/123rf-no-ulomunka-iroda-hatfajdalom-crop.jpg)
This is a modal window.