Bográcsgulyás recept Gundel Károly 1934-es szakácskönyvéből

Ha egy igazán magyaros és laktató ételre vágyunk, akkor tökéletes választásnak bizonyulhat a bográcsgulyás.
Hozzávalók
- 1 kg marha színhús
- 80 g sertészsír
- 300 g vöröshagyma
- 20 g fűszerpaprika
- só
- köménymag
- fokhagyma
- 1 kg burgonya
- 140 g zöldpaprika
- 60 g friss paradicsom
- 6 adag csipetke
Elkészítés
A lehetőleg lédús húsból kb. 1,5-2 cm-es kockákat vágunk. Ezután a felolvasztott zsírban az apróra vágott hagymát aranysárgára pirítjuk. Ezután a hőfokot csökkentve, a nem túl forró hagymás zsírban a fűszerpaprikát gyorsan elkeverjük, rátesszük a húst, megsózzuk és tovább pörköljük. Ha a hús leve elfőtt, hozzáadjuk a köménymaggal együtt apróra vagdalt fokhagymát, és mindig csak kevés vizet adva alá, fedő alatt, mérsékelt tűzön, időnként megkeverve, pároljuk. A hús tehát ne főjön, hanem rövid lében, gőzben puhuljon.
Közben a burgonyát, a zöldpaprikát, a paradicsomot kb. 1 cm-es kockára vágjuk, és elkészítjük a csipetkét. Mielőtt a hús teljesen megpuhulna, levét annyira elpárologtatjuk, hogy csak zsírja maradjon meg. Hozzátesszük a burgonyát, jól elkeverve együtt pirítjuk, míg üvegesedni kezd, majd felöntjük csontlével és beletesszük a zöldpaprikát, paradicsomot. Ha a burgonya puhulni kezd, tálalás előtt belefőzzük a csipetkét. A végső mennyiséget csontlé vagy víz hozzátételével szabályozhatjuk, majd utána ízesítjük.
Ezt is ajánljuk: Tejfölös csirkepörkölt - Katt ide!