Bazsalikomos paradicsomleves - Fűszeresen ínycsiklandozó
![](https://www.femcafe.hu/sites/default/files/styles/story_hero/public/default_images/image_not_found.jpg?itok=cxG_mT8U)
Ha vendégvárásról van szó, a paradicsomlevessel biztosan nem lövünk mellé. Pláne, ha a fűszerezésnél változtatunk kicsit, mint ennél a receptnél.
Hozzávalók:
- 750 g paradicsom
- 1 csapott teáskanál fűszerpaprika
- 150 g száraz kis kagylótészta
- 2 evőkanál olívaolaj
- 140 g sűrített paradicsom
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 l zöldségalaplé
- 5 g morzsolt bazsalikom
- Ízlés szerint őrölt fekete bors
- Ízlés szerint só
- 1 csipet morzsolt oregánó
- Ízlés szerint cukor
- A díszítéshez:
- Bazsalikomlevelek
Elkészítés:
A vöröshagymát finomra vágjuk, a fokhagyma közepét eltávolítjuk. Egy fazékban vizet forralunk. A paradicsom bőrét kereszt alakban bemetsszük. 2 percre a forrásban lévő vízbe dobjuk a paradicsomokat. Ezután lecsepegtetjük, és meghámozzuk, végül a húsát összeturmixoljuk. Egy fazékban az olívaolaját felforrósítjuk, belenyomjuk a fokhagymát, beletesszük a felszeletelt vöröshagymát, és megpirítjuk a keveréket. Végül rátesszük a fűszerpaprikát, és elkeverjük a hagymával. Ha a hagyma megpirult, ráöntjük az összeturmixolt paradicsomokat, és 10 percig főzzük - állandó kevergetés mellett. Felöntjük az alaplével, beletesszük a sűrített paradicsomot és a bazsalikomot, oregánót, cukrot, sót, borsot, ízlésünk szerint. Lefedve, kis lángon 15 percig főzzük. Levesszük a tűzről. Kis adagokban simára turmixszoljuk. A tésztát forró, sós vízben külön megfőzzük. Mikor megfőtt, jól lecsepegtetjük, hideg vízzel átmossuk. A leveshez adjuk. Az egészet átmelegítjük, és friss bazsalikomlevelekkel meghintve tálaljuk.