Lekváros és túrós barátfüle, ahogy nagyanyáink készítették - Páratlan recept, hagyományos ízek

Ezt a finomságot gyerekként a nagymamám számtalanszor elkészítette, általában szilvás gombóccal együtt tálalta. Hagyományos étel, amit nem lehet nem szeretni. Mutatjuk is a receptet.
Hozzávalók
- 50 dkg liszt
- baracklekvár/30 dkg túró (ízlés szerint változtatható a töltelék)
- 15 dkg cukor
- 10 dkg porcukor
- 1 bögre zsemlemorzsa
- 2 tojásnyi vaj (púpos ek)
- 4 tojás
- 1 csapott ek só
- 2 dl tejföl
Elkészítés
A gyúródeszkát megszórjuk liszttel, egy tojást, csipetnyi sót hozzáadunk és vízzel kemény tésztává gyúrjuk. Két darabra vágjuk és cipót formálunk belőle, kicsit pihentetjük és gyufaszál vékonyságúra nyújtjuk. Nagy pogácsaszaggatóval a tésztát kiszaggatjuk, a lapokra kis lekvár/túróhalmokat teszünk, széleit tojásfehérjével megkenjük, félbehajtjuk, ujjainkkal összenyomjuk. A kis félhold alakú tésztát forró, sós vízben kifőzzük, forró vajjal meglocsoljuk. A közben megpirított zsemlemorzsával megszórjuk és porcukorral tálaljuk.
Túrótöltelék, ha lekvár helyett ezt választanád
A túrót burgonyanyomón áttörjük, a tojássárgákat a fele cukorral kikeverjük, a fehérjét lazán felverjük, a cukor másik felét hozzáadjuk és a túróhoz keverjük.
A farsangi szezon elengedhetetlen kelléke a fánk, ezért a mi repertoárunkból sem maradhat ki. Kattints a következő oldalra, ahol egy hagyományos túrófánk és egy spanyol különleges verzió receptje is vár!
Leadfotó, fotó: Pinimg.com
Oldalak
